Hydrologic, Python en SIG winnen ICT Awards

Award

Tijdens een feestelijke uitreiking in De Broodfabriek in Rijswijk zijn de winnaars van de Nationale ICT Awards 2013 bekendgemaakt door branchevereniging Nederland ICT. De Nederland ICT Innovatie Award ging naar Hydrologic met HydroNet. De programmeertaal Python, ontwikkeld door Guido van Rossum, werd bekroond als meest waardevolle product voortgekomen uit wetenschappelijk ict-onderzoek van tien jaar geleden. De Software Improvement Group ontving de ICT Milieu Award voor hun Applicatie energieprofiel register.

Hydrologic biedt met HydroNet een set applicaties waarmee lokale overheden, waterbeheerders en rioleurs doelmatige beslissingen kunnen nemen. HydroNet verzamelt gegevens uit de beschikbare informatiebronnen, verbindt deze met elkaar en geeft ze overzichtelijk weer. ‘Gegevens ten behoeve van waterbeheer, informatie over weer en klimaat komen veelal vanuit het publieke domein’, aldus de jury. ‘Als samenleving zijn we gezamenlijk eigenaar van die enorme hoeveelheid gegevens. Door al die gegevens op een slimme manier te combineren, ontstaat informatie waarmee beslissingen kunnen worden genomen die van zeer grote maatschappelijke waarde zijn.’ De jury dicht HydroNet ook grote internationale potentie toe. De wateroverlast in Midden-Europa is daarvan het bewijs.

Google, Walt Disney en Nasa

Winnaar van de Commit/ Award 2013 is Python, een programmeertaal ontwikkeld door Guido van Rossum. De jury kiest voor de binnenkant van de informatica. Python vormt de basis voor talloze commerciële en open source-producten. Het is een computertaal die geschikt is om op vele verschillende computers mee te werken. Daarom werken veel datacentra met Python. De taal is in Nederland ontstaan. De Commit/ Award is een erkenning dat volhardend pionierswerk nu wereldwijd wordt gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Google, gameproducenten, Walt Disney en Nasa. Tot op de dag van vandaag besteedt Guido van Rossum tijd aan de ontwikkeling van Python.

De jury benadrukte dat het bij de ICT Milieu Award gaat om zowel de directe milieueffecten als de bredere invloed op duurzaamheid van een inzending. ‘Het Applicatie energieprofiel register van de Software Improvement Group heeft een geweldig grote potentie. Dit gaat over de reductie van energiegebruik in software en stimuleert cloudtoepassingen. Nederland kan zich met deze innovatieve toepassing trots profileren als high-tech kennisland’, aldus de jury. ‘Door energiemeters in hardware te hangen, kun je zien wat de werkelijke kosten van softwaregebruik zijn. Het Applicatie energieprofiel register zet een denkproces in gang. Daarmee is het in de ogen van de jury een terechte winnaar van de ICT Milieu Award 2013.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Grappig dat Python nu deze prijs gewonnen heeft. Het is een mooie programmeertaal. Het onderzoek is echter niet van tien jaar terug maar van meer dan twintig jaar terug, op de Wikipedia wordt als verschijningsdatum 1991 genoemd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij SIG

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-14T09:47:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.