Duitser print 178 procent meer dan Nederlander

Vrouw printer

Op Nederlandse kantoren komt veel minder uit de printer rollen dan op de kantoren van onze oosterburen. Nederlandse werknemers printen gemiddeld negen pagina’s per dag, terwijl Duitse collega’s gemiddeld aan 25 pagina’s komen. Duitsers printen daarmee maar liefst 178 procent meer dan Nederlanders. Dit blijkt uit een onderzoek van het sociale intranet Viadesk naar de houding van werknemers ten opzichte van papierloos werken.

Nederlanders blijken een papierloos kantoor een veel aantrekkelijker vooruitzicht te vinden dan de Duitsers. Zo’n 75 procent van de Nederlandse werkenden lijkt het een prettig idee om een werkomgeving te hebben waarin het gebruik van papier zoveel mogelijk verminderd is. Bij de Duitsers is dat iets meer dan de helft (57 procent). De vraag of professionals een papierloos kantoor ook realistisch achten, schetst een veel groter verschil. Onder Duitsers is het geloof in een papierloze werkomgeving beperkt (38 procent), terwijl een grote meerderheid van de Nederlanders het fenomeen wel als een realistisch vooruitzicht beschouwt (85 procent).

Makkelijker delen

Wie positief is over papierloos werken, is dat vooral vanwege de aanname dat men via tablet, laptop en smartphone makkelijker documenten kan delen en bewaren. Ook het vertrouwen dat papierloos werken bijdraagt aan een betere balans tussen werk en privé maakt personeel in beide landen positiever. Werknemers die een papierloos kantoor niet zien zitten, zijn vooral bang dat een dergelijke werkomgeving zal leiden tot een overdaad aan (digitale) informatie.

Zowel een meerderheid van de Duitsers (67 procent) als van de Nederlanders (64 procent) is het ermee eens dat incidenteel printen nodig zal blijven, ook al werkt men in een papierloos kantoor. Werknemers uit beide landen vinden dat papier makkelijker werkt als er aantekeningen gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Duitsers vinden bovendien dat papier handig is als men op ongebruikelijke plaatsen werkt, terwijl Nederlanders in dat geval juist een mobiel apparaat prefereren.

Byod

Op basis van de resultaten veronderstelt het onderzoek van Viadesk dat Nederlanders verder zijn dan hun oosterburen als het gaat om papierloos werken en het gebruik van hun eigen mobiele apparaten voor zakelijke doeleinden(byod, bring your own device). Daarmee lijken Nederlandse kantoren milieuvriendelijker te zijn dan kantoren in Duitsland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-14T13:21:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.