Xerox-personeel gaat 24 uur staken

Medewerkers van printerleverancier Xerox leggen woensdag 5 maart 2014 voor 24 uur het werk neer. Het gaat om personeel op de vestiging in Venray. Volgens FNV Bondgenoten komt de productie van toners en drums volledig tot stilstand doordat alle productieploegen staken. Het bedrijf stelt dat de dienstverlening naar klanten niet in gevaar is.

De staking begint om om 5.30 uur. Carnavalvierders die in de ochtendploeg zouden beginnen, kunnen zich nog een keer omdraaien. De inschrijving voor de staking is namelijk naar de middag verplaatst. Volgens FNV Bondgenoten-bestuurder Ger Klinkenberg hebben alle medewerkers van de productieploegen toegezegd het werk neer te leggen. 'Bij de acties van afgelopen vrijdag legden telkens twee ploegen het werk neer. Woensdag liggen alle drie de ploegen eruit.'

Xerox-woordvoeder Patty de Jong benadrukt dat de acties tot nu toe nog niet de levering van producten in gevaar hebben gebracht en verwacht dat dit op korte termijn ook niet het geval zal zijn. 'We hebben voldoende voorraad, de levering aan klanten is niet in het geding.'

Klinkenberg verwacht dat woensdag tussen de honderd en honderdvijftig mensen zullen deelnemen aan de acties. 'Naast de productiemedewerkers, specialistische vakmensen die vaak in vaste dienst zijn, werken er in het Europese distributiecentrum vooral uitzendkrachten. Zij hebben een wat zwakkere positie om te gaan staken. Het is de vraag hoe daar de animo is om deel te nemen.' Bij de acties van vrijdag legde een groep van ongeveer tachtig man het werk neer. Dat is zo'n tien procent van het medewerkersbestand van Xerox in Venray.

CAO

De vakbonden en de printerleverancier liggen in de clinch over een nieuwe cao. De bonden eisen een loonsverhoging van 3 procent. De werkgever biedt een loonsverhoging van 1,25 procent, een eenmalige uitkering en aanvullende arbeidsvoorwaarden.

De wereldwijde printermarkt zit in het slop. Volgens onderzoeksbureau infoSource is de verkoop van tonerprinters, copiers en multifunctionals in de West-Europese markt tussen 2007 en 2013 met gemiddeld 3 procent per jaar gedaald. Xerox transformeert van een printerleverancier naar een documentdienstverlener. Xerox-woordvoerder De Jong zegt dat het bedrijf in 2013 55 procent van de omzet uit diensten haalde. In 2017 moet ongeveer tweederde deel van de omzet uit documentdiensten komen.

Xerox Venray is met 807 mensen verantwoordelijk voor fabricage, logistiek en distributie van Xerox gebruiksartikelen, producten en onderdelen in de EMEA-regio, Rusland en India.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-04T17:39:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.