‘Big data levert Nederland 15 miljard meer op’

Als Nederlandse organisaties hun beschikbare data slimmer gebruiken, dan kunnen ze de komende vier jaar 15,3 miljard euro meer omzetten. Dat concludeert onderzoeksbureau IDC naar aanleiding van onderzoek dat werd uitgevoerd onder 21 landen wereldwijd. Bedrijven laten op dit moment kansen onbenut als het gaat om big data.

De onderzoekers van IDC stellen dat organisaties veel kosten kunnen besparen en processen kunnen optimaliseren. Zij halen zo aanmerkelijk meer rendement uit hun data. Volgens IDC is door deze stappen tot wel 60 procent meer rendement uit data te halen.

Dat vertaalt zich in Nederland in 15,3 miljard euro meer omzet over vier jaar. Dat bedrag is te verdienen door te profiteren van operationele voordelen (5,8 miljard euro), hogere medewerkerproductiviteit (5,8 miljard euro), productinnovatie (drie miljard euro) en meer te doen met klantdata (ruim zevenhonderd miljoen euro).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Precies. Even je data onder een digitale pers zetten en het geld stroomt je tegemoet. Zo makkelijk is het gewoon!

De kop is erg kort door de bocht. De resultaten laten vooral zien, dat veel organisaties er nog niet klaar voor zijn en onvoldoende focus en besef dat ze meer uit hun data kunnen halen. Ik onderschrijf de mogelijke voordelen, maar begrijp niet dat het punt: "meer te doen met klantdata" verhoudingsgewijs zo weinig oplevert, waar ik zou verwachten dat dat juist heel veel zou bijdragen.

Ik mis nog een miljard :-) Als je de bedragen optelt kom je tot 14,3 miljard. Klein verschil.

@redactie: I stand corrected. Haal er maar een sterretje af!

Kan iemand van de computable redactie een agenda-item inplannen om over 4 jaar te verifieren dat deze 15,3 (of 14,3, wat binnen een 10% marge valt) miljard inderdaad gerealiseerd is?
En hoeveel miljard meer kan big data opleveren als we het combineren met de cloud, enterprise intelligence en social media?

Ik ben bang dat die 15,3 miljard vooral omzet is voor de grote ICT "dienstverleners", en dat die voor 90% gerealiseerd is in mislukte projecten bij de overheid.

Een beetje kip/ei verhaal of hetzelfde genre een berekening waarom NL al of niet de EU of euro in huidige vorm zou moeten verlaten.

Wijze van gebruik van data
Ik kan me op geen enkele wijze iets voorstellen dat er onderzoek is gedaan, laat staan dat dat een steekhoudend onderzoek zou kunnen zijn, naar de wijze waarop data binnen organisaties word gehanteerd, gebruikt, ingezet om deze stelling op te kunnen houden.

IT is als vehikel als geen ander geschikt om processen op te zetten, inzichtelijk te maken en uiteindelijk mede te stroomlijnen maar ik zie zelfs niet hoe je het anders en beter gebruik van data vorm zou moeten geven.

Alles valt of staat uiteindelijk met 'wil' van 'gebruikers' dat te willen doen en daarbij moet je dan ook volledige kennis, ervaring en inzicht van gehanteerde processen hebben. Ik kan me erg moeilijk voorstellen dat IDC dit zou hebben.

Wishfull thinking me dunkt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-20T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.