SAP helpt Duitsland op WK met big data

Duitsland

De Duitse voetbalbond (DFB) zet voor het eerst speciale technologie in bij het WK 2014. Ze analyseren big data om het voetbal van die Mannschaft naar een hoger niveau te tillen. Een computer heeft de wedstrijd- en trainingsanalyse in zijn geheel overgenomen. DFB heeft hiervoor een speciale analysetool door SAP laten ontwikkelen, genaamd SAP Match Insights. De voetbalbond wil op basis van de analyse de prestaties van het team en van individuele spelers verbeteren.

Een speciale camera registreert alle benodigde data door wel tot duizend posities per seconde op te nemen. Bij een wedstrijd komt dit neer op circa zestig miljoen posities. De software herkent hierbij de spelers die bij een bepaalde actie betrokken zijn. Door het geautomatiseerd plaatsen van zoektermen bij deze acties, kan de coach de situatie eenvoudig terugvinden in de database. De voetbalspelers van die Mannschaft kunnen daarnaast hun eigen prestatiegegevens via een app op hun mobiele telefoon inzien.

Doordat de architectuur van de databank zeer snel is, is alle informatie binnen enkele seconden beschikbaar. De specifieke situaties zijn dus tijdens een wedstrijd al te bekijken. Naast de gegevens van alle spelers van die Mannschaft is ook informatie van de concurrenten van Duitsland in de database opgeslagen.

Opstellen ideale team

De geanalyseerde gegevens zijn bedoeld om de prestaties van zowel individuele spelers als het team in zijn geheel te verbeteren. Dit gebeurt door belangrijke situaties te evalueren, zodat het team zich beter kan voorbereiden op toekomstige wedstrijden, maar ook door individuele gegevens te bekijken. Denk hierbij aan informatie over de snelheid van een speler op bepaalde afstanden of gegevens over de balcontrole. Spelers die niet goed scoren op deze punten, kunnen hun zwakke plekken verbeteren door middel van specifieke trainingen. Daarnaast kunnen coaches big data inzetten voor het samenstellen van het meest ideale team. Op basis van de analyses weten zij immers over welke kwaliteiten een speler moet beschikken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou, als SAP dingen gaat doen die de kans dat wij wereldkampioen worden verkleinen, moeten we misschien maar stoppen met onze SAP implementatie ;-)

@Anko
Het is een publiek geheim dat SAP implementaties altijd langer duren dan gedacht, het gaat om het volgende WK en dan spelen wij alweer een ander systeem.

Nou, wij doen onze SAP implementatie mbv Scrum, dus we doen in 4 maanden tijd 6 sprints van 3 weken waarin we CPM, ECC(SD,FiCo,MM,PS) en MRS implementeren. Wel exclusief interfaces, maar da's wel een stuk sneller dan normale SAP-projecten.
Blogje daarover volgt zeker en vast na de zomer :)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-27T16:33:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.