CEO wordt opgevolgd door Mark Hurd en Safra Catz

Larry Ellison stopt na 37 jaar als Oracle-baas

Mede-oprichter en ceo van bedrijfssoftwareleverancier Oracle Larry Ellison stopt na 37 jaar per direct als baas van het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door Mark Hurd en Safra Catz, die zijn rol als duo gaat vervullen. Ellison blijft wel actief voor Oracle als chief technology officer. Daarnaast blijft hij voorzitter van de raad van bestuur.

Larry Ellison richtte in 1977 samen met Bob Miner en Ed Oates het Software Development Labs op. Het eerste product dat op de markt gebracht wordt is een relationeel databasemanagementsysteem (RDBMS) genaamd Oracle Version 1. Deze versie wordt niet officieel vrijgegeven. Dat gebeurt wel met versie 2 in 1979. Dit is de eerste commerciële, relationele database op basis van de structured query language (sql). Het product krijgt de naam Oracle mee. Na deze release wordt het bedrijft omgedoopt tot Relational Software (RSI). Drie jaar later krijgt het bedrijf de naam van het vlaggenschipproduct: Oracle.

Overnames

Eind jaren tachtig verbreedt Oracle zijn portfolio en zet het een divisie voor erp-software op. Versie 8 van Applications, die in 1990 verschijnt, is geschikt voor de opkomende client/serverinfrastructuren. Midden jaren negentig lanceert Oracle zijn webstrategie, waarna het steeds meer producten geschikt maakt voor het internet door de inzet van standaardtechnologieën als html en xml. Deze verbreding werd mogelijk door overnames van bedrijven als PeopleSoft, JD Edwards, Hyperion, Siebel en BEA Systems.

Op dit moment staat het aantal overgenomen bedrijven door Oracle op ongeveer honderd, waarvan Sun Microsystems wellicht het meest aanspreekt. Hiermee maakte Oracle duidelijk ook een echte rol te willen spelen in de hardwaremarkt. Met het eigen Exadata database-systeem lukte dat niet. Daarnaast kreeg het bedrijf toegang tot Unix en Linux en de programmeertaal Java. Met deze overname wilde Oracle vooral de kosten van systeemintegratie voor zijn klanten omlaag brengen en de prestaties, betrouwbaarheid en de beveiliging verbeteren. Sun is volledig opgegaan in de Systems-business unit. Met deze geïntegreerde systemen, bestaande uit hardware, software en services, spelen klanten beter en sneller in op ontwikkelingen als big data en analytics. Tape-opslag blijft daarnaast interessant voor Oracle om te voeren, omdat deze vorm van opslag goedkoper en betrouwbaarder is dan op een storagesysteem of server.

Oracle naar de cloud

Het laatste huzarenstukje van Ellison bij Oracle mag wel de stap richting de cloud worden genoemd. Dit past namelijk in zijn filosofie van Network Computing Architecture. Het bedrijf investeerde onder meer in nieuwe datacenters in Canada en Duitsland. Oracle beschikt wereldwijd nu over zeventien locaties waar klanten data kunnen onderbrengen. Oracle heeft zijn clouddienstverlening de laatste jaren sterk uitgebreid met zakelijke SaaS-applicaties op het gebied van human capital management, customer experience, enterprise resource management, back-up en data-as-a-service.

Rolverdeling

De rolverdeling in de nieuwe top van Oracle blijft gelijk aan hoe het was. Alle divisies die vallen onder productie, financiële en juridische zaken rapporteren van Safra Catz. Alle afdelingen die vallen onder verkoop, dienstverlening en de wereldwijde business units die zich richten op verticale markten rapporteren aan Mark Hurd. Alle functies die zich bezighouden met software en hardware engineering blijven aan Larry Ellison rapporten, maar dan in zijn nieuwe rol als cto.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-19T09:27:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.