MIT-professor schrijft boekt over impact big data

Data-wetenschapper en professor aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT), Alex Pentland, publiceert een boek over de maatschappelijke en sociale impact van big data. In het boek 'Sociale Big Data' belicht hij hoe het gedrag van mensen een exacte wetenschap wordt door de opkomst van één van de belangrijkste ontwikkelingen in de 21-ste eeuw: de analyse van grote data-bestanden.

'De term 'big data' wordt tegenwoordig zo vaak als wondermiddel geclaimd door marketeers dat we bijna zouden vergeten wat de steeds grotere gevolgen voor onze samenleving zijn en hoe snel deze technologie zich ontwikkelt', schrijft Pentland.

In het 328 pagina's tellende boek, dat ook als e-book verkrijgbaar is, schrijft Pentland welke maatschappelijke en sociale mogelijkheden big data precies biedt. 'We kunnen nu exact aantonen waar ons gedrag en onze ideeën vandaan komen én dit beïnvloeden. Dankzij internet, onze telefoons en zelfs onze horloges zijn we niet alleen beter verbonden met elkaar, maar krijgen we ook meer informatie dan ooit tevoren. Dat zorgt er niet automatisch voor dat we ook de beste keuzes maken: een bericht op Twitter kan al een beurskrach veroorzaken. Maar dankzij de big data-analyse van ons sociale gedrag kunnen we onze informatiestromen nu zo sturen dat we juist betere ideeën, productievere organisaties en creatievere steden krijgen.'

De wetenschapper ontdekte door alledaagse situaties als een ‘levend laboratorium’ te gebruiken hoe dat in zijn werk gaat. Bijvoorbeeld hoe medewerkers van een callcenter meer werk gedaan krijgen als ze vaker pauzes nemen, hoe de gemiddelde reistijd van het woon/werk-verkeer in een stad op simpele wijze met 10 procent kan worden verminderd, hoe ontwikkelingshulp vele malen efficiënter kan werken en hoe beleggers een hoger rendement halen door ze gericht informatie te ontzeggen.

Forbes en Time

Alex Pentland is volgens het Amerikaanse zakenmagazine Forbes één van de meest invloedrijke datawetenschappers ter wereld. Weekblad Time Magazine noemt hem een van de belangrijkste denkers die deze eeuw vorm zal geven. Hij is professor aan MIT, de big data-expert van het World Economic Forum en is daarnaast onder andere adviseur bij Google.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-22T16:46:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.