Brabant investeert in big data-opleiding

Studiebeurs

Tilburg University, de Technische Universiteit Eindhoven, de gemeente ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant gaan samenwerken omtrent big data. Hiervoor gaan de partijen onder andere de universitaire opleiding tot data scientist opzetten. In totaal wordt er veertig miljoen euro geïnvesteerd in de samenwerking.

Op 4 september tekenden de organisaties in Berkel-Enschot de samenwerkingsovereenkomst. Iedere partner investeert tien miljoen euro voor de start van een Graduate School. Binnen deze school zal de opleiding tot data scientist op bachelor, master en post-master niveau worden opgezet. Naast onderwijs en onderzoek richt de samenwerking zich ook op het faciliteren van startups, in-company trainingen, masterclasses, events en conferenties.

Volgens de vier partijen is data science te beschouwen als de ‘technologische ruggengraat' van diverse ict-gedreven innovaties voor het oplossen van maatschappelijke problemen op het gebied van energie, gezondheidszorg en mobiliteit. Met de investering in de Graduate School wil Brabant een beslissende voorsprong pakken op het gebied van ict gedreven innovatie. Daarbij moet de driehoek ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven zich ontwikkelen tot een nieuwe economische pijler voor Nederland, met internationale uitstraling.

Master Data Science

Tilburg University, de Technische Universiteit Eindhoven, de gemeente ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant presenteerden hun plannen op 4 september tijdens de jaarlijkse Koningshoeven-ontmoeting waar beleidsbepalers in Brabant samenkomen op de abdij van Berkel-Enschot. Beide universiteiten gaan samen bachelor onderwijs en masterstudies aanbieden op het gebied van data science.

De opleidingen zullen in 2016 van start gaan, deels op de eigen campussen en deels op een nieuwe gezamenlijke locatie: Klooster Mariënburg in 's-Hertogenbosch. Hiervoor zijn de volgende programma’s gecreëerd, een joint bachelor Data Science aan de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University, een joint master Data Entrepreneurship als onderdeel van de Mariënburg Graduate School Data Entrepreneurship, inclusief een post masteropleiding in ’s-Hertogenbosch, een special masterprogram Data Science Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven en een special masterprogram Data Science Business & Society aan Tilburg University.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-08T11:02:00.000Z Annemiek Sprado


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.