Zaanstad werkt aan big data-pilot

De gemeente Zaanstad werkt een aan pilot rond big data. Hiervoor is in samenwerking met ict-dienstleverancier Big Fellows de monitor ‘Huiselijk Geweld’ ontwikkeld. Deze monitor doet voorspellingen over huiselijk geweld op basis van big data-analyse. Voor de pilot is Zaanstad op zoek naar gemeenten die willen meewerken aan de doorontwikkeling van de monitor.

Gemeente Zaanstad wil big data inzetten om preventiever en innovatiever te werken. Hiervoor is in samenwerking met de Utrechtse start-up Big Fellows de monitor ‘Huiselijk Geweld’ ontwikkeld. Op basis van big data moet in een zo vroeg mogelijk stadium de tekenen, vormen en gevolgen van huiselijk geweld worden gesignaleerd.

Voor de monitor is een bestand gegenereerd op basis van beleidsmonitoren, operationele gegevens en social media. Daarnaast is er een methodiek ontwikkeld om data te combineren, vergelijken en analyseren. De monitor zal volgens Zaanstad uiteindelijk dynamisch zijn en een voorspellende waarde hebben.

Jeugdteams in Zaanstad zijn getraind om met de resultaten uit de monitor te werken. Nu zoekt de gemeente samenwerking met andere gemeenten om een plan van aanpak te ontwikkelen, de monitor verder te ontwikkelen en eventueel te verbreden naar andere domeinen. Daarnaast wil Zaanstad een uitrol bij andere gemeenten realiseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wel data, niet big zou ik denken.

Misschien eerst de pilot afmaken voor dat de beer geschoten is?

Maar wat heeft in naam van een superieure entiteit een gemeente te zoeken in de social media van burgers? Want het enige sociale aan dit soort plannen is om dit weg te bezuinigen door asociale automatisering. Een computer die 'nee' zegt en een 'het systeem faalt niet' bureaucratische omgeving die daar rustig achteraan hobbelt terwijl aan de daadwerkelijke problematiek maar marginaal iets verbeterd tegen een veelvoud van de kosten dan dat als er meer mensen aan een baan geholpen werden er een beter resultaat behaald kan worden.

Daarbij is stuitend hoe automatisering wederom misbruikt wordt om verder in het huishouden van burgers te sluipen en staan we nog dichter bij een verplichte camera in elke kamer. Want in veel huiskamers staan die camera's nu al.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-18T11:58:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.