Nederland is koploper in datagebruik

Datacenter

Nederlandse bedrijven halen veel voordeel uit data. Dat zegt 35 procent van de vijfhonderd bezoekers op het jaarlijkse Business Intelligence (BI)-Symposium in Nederland. De beschikbare data worden op verschillende vlakken ingezet. Dit alles werd duidelijk op de opening van het BI-Symposium, georganiseerd door it-dienstverlener Sogeti en marktanalist Ovum.

Nederland loopt op het gebied van investeringsplannen van big data voor op Europa. Ongeveer 30 procent van de zakelijke organisaties zegt in 2016 nieuwe toepassingen te ontwikkelen of de bestaande technologie te vervangen. In landen zoals België, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk is dit maar 10 procent.

Data worden onder andere gebruikt voor het aansturen van bedrijfsprocessen (28 procent) en het verbeteren van de dienstverlening (15 procent). Ondanks het grote voordeel wat bedrijven uit de data halen, haalt 22 procent toch geen voordeel uit de inzetbare gegevens. Mark Rumpf, business manager bi & analytics van Sogeti, geeft al aan dat er nog meer kan worden geprofiteerd van de beschikbare in- en externe data. 

Ontwikkelingen

20 procent van de bezoekers geeft aan dat data worden toegepast op bedrijfsprocessen. 42 procent zegt dat het een groot deel van deze bedrijfsprocessen zelfs wordt aangestuurd met behulp van data en bij 38 procent van de organisaties zijn dat slechts enkele processen. Verder zijn privacy, wet- en regelgevinsrisico’s voor 44 procent van de organisaties een belangrijke last bij het gebruiken van data. 

Tot slot is een andere opvallende ontwikkeling dat het beheer van de data verschoven is van de it naar de bi-professionals. Waar de data tot een paar jaar geleden vooral beheerd werden door de it is dat nu voor 48 procent in handen van de bi-professionals. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-25T16:38:00.000Z Robin van Wees


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.