AND verrijkt met Cyclomedia digitale autokaart

auto

Digitale kaartenmaker AND International Publishers uit Capelle aan den IJssel heeft een licentieovereenkomst afgesloten met Cyclomedia. Dit bedrijf uit Zaltbommel is een maker van digitale (straat)panoramafoto's en speciale mapping-software. Binnen deze overeenkomst stelt CycloMedia data ter beschikking waarmee AND zijn digitale kaarten kan verrijken, zoals het toevoegen van verkeersborden. Volgens AND is dit relevante informatie met het oog op de ontwikkelingen rond de zelfrijdende auto.

Dit jaar gaat een proefproject van start. AND verwacht door de samenwerking met Cyclomedia zijn groeiperspectieven in de autobranche te versterken. Deze sector staat aan de vooravond van nieuwe technologie-gedreven ontwikkelingen en is een belangrijke gebruiker van digitale kaarten, aldus het bedrijf.

AND maakt nu al gebruik van geanonimiseerde en door gebruikers gegenereerde gps-sporen om zijn digitale kaarten te onderhouden en verrijken. Met de mogelijkheid ook data zoals verkeersborden toe te voegen, gegenereerd uit sensortechnologieën in de auto en beeldherkenningstechnieken, kan AND zijn digitale kaarten automatisch en doorlopend actualiseren met een betere dekking, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Goed 2015

De Nederlandse kaartenmaker kijkt terug op een goed 2015. Vorig jaar steeg de omzet met 24 procent naar zes miljoen euro. De nettowinst, exclusief de terugname van een deel van de bijzondere waardevermindering die in 2011 nog ten laste van het resultaat kwam, steeg naar 3,2 miljoen euro tegen 2,6 miljoen euro in 2014. Afgelopen december voerde AND nog met meerdere partijen overnamegesprekken maar die zijn vanwege de aanhoudende positieve ontwikkelingen tot nader order opgeschort.

Naast de ontwikkeling van de navigatiekaart van Noord-Amerika voerde AND in 2015 een aantal maatwerkopdrachten uitgevoerd en sloot het nieuwe licentieovereenkomsten. AND heeft bijvoorbeeld samen met haar klant Barloworld Supply Chain software, sinds november 2015 onderdeel van LLamasoft, een kaart geleverd in het formaat van Barloworld. Hierdoor kan deze kaart zonder verdere bewerking aangesloten worden op de software van Barloworld. Dit bespaart Barloworld tijd en ontwikkelgeld. Met de software van Barloworld worden optimale routes berekend, waardoor kosten en CO2-emissies kunnen worden beperkt.

Binnen een ander project werkte AND met Ordina en de Nederlandse onderwijsinspectie samen om door middel van nauwkeurige locatiegegevens van scholen de zoekfunctie in hun website te ondersteunen. De ontwikkeling van de kwalitatief hoogwaardige navigatiekaart van Canada bevond zich eind 2015 in een vergevorderd stadium en is in januari 2016 afgerond.

Adasis

AND is als lid toegetreden bij Adasis, een platform voor autofabrikanten en kaartenmakers. Dit platform heeft als doel de interface tussen ADAS (Advanced Driver Assistance Systems, ofwel geavanceerde hulpsystemen voor bestuurders) en bronnen voor kaartendata te standaardiseren. Onder de partners van Adasis bevinden zich autofabrikanten als BMW, Daimler, Ford, Honda, Renault, Toyota, Volkswagen en Volvo alsook kaartenmakers als Here en TomTom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AND

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-07T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.