Premier Rutte opent Fieldlab op Hannover Messe

Premier Rutte opent met Ineke Dezentjé Hamming het Fieldlab. Rechts een vertegenwoordiger van TNO.

Op de Hannover Messe heeft premier Mark Rutte het zogeheten Fieldlab The Smart Connected Supplier Network geopend. Dit ‘datalab’-netwerkplatform richt zich op het samenwerken en informatie delen in de grensoverschrijdende high-tech toeleverketen. Volgens de initiatiefnemers kan een veilige efficiënte uitwisseling van data tussen industriële partners fors schelen in kosten en fouten.

Rutte opende het datalab op 25 april samen met Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter Federatie Metaal & Elektro (FME) en Smart Industry. Het Fieldlab is een initiatief van de topsector HTSM, Brainport Industries, TNO, de maakbedrijven NTS-Group, KMWE en Euro-Techniek en de ict-leveranciers Isah en MKG.

Dit nieuwe Fieldlab is één van de tien Fieldlabs uit de Nederlandse Smart Industry-actieagenda die zich richt op het met slimme ict stroomlijnen en verbeteren van het industriële proces. In het op te zetten toeleveranciersnetwerk van het Fieldlab moet het veel gemakkelijker worden om veilig, betrouwbaar en snel data als product- of ontwerpdata en offerte- en ordergegevens te kunnen delen zonder dat dat belemmerd wordt door de verschillende gebruikte systemen (interoperabiliteit). Het toeleveranciersnetwerk waar het Fieldlab zich op richt, bestaat uit zo’n driehonderd bedrijven achter grote high-tech bedrijven als ASML, Thales en Philips Healthcare.

Motor

De maakbedrijven en hun ict-leveranciers zijn onder begeleiding van TNO gestart met het ‘digitaliseren van de keten’. In zogeheten pressure cookers zijn al afspraken gemaakt over de wijze waarop orders digitaal uitgewisseld kunnen worden tussen klanten en leveranciers. Een gezamenlijke vertaaltabel vertaalt als het ware de informatie van de ene toepassing naar de andere zonder dat bedrijven hun werkwijze hoeven aan te passen. Maakbedrijven kunnen met deze afspraken veel tijd en geld besparen doordat systemen beter op elkaar aansluiten.

Premier Rutte hield eerder op de dag een toespraak bij de opening van de Wissenstag, een conferentie over open innovatie binnen de Hannover Messe. Daarin droeg hij de boodschap uit dat Nederland een moderne industrienatie is met een goed vestigingsklimaat. ‘In de toekomst zal technologie de motor van onze economische groei zijn’, benadrukte Rutte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-26T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.