Groningen Seaports koppelt aan Portbase-systeem

Groningen Seaports, dat bestaat uit de havenbedrijven van Delfzijl en Eemshaven, zijn de vijfde en zesde Nederlandse havens waar alle scheepsmeldingen en meldingen van gevaarlijke stoffen en afvalstoffen worden verwerkt in een standaardoplossing van logistiek dienstverlener Portbase.

De havens die Groningen Seaports vormen, zijn onlangs voor de havenmeester-services aangesloten op het Port Community System. Daardoor kunnen scheepsagenten voor zes Nederlandse havens één systeem gebruiken. Het gaat naast Delfzijl en Eemshaven ook om Rotterdam, Amsterdam, Moerdijk en Harlingen.

Aanleiding voor de Groningse havens om aan te sluiten op het Port Community System is de noodzakelijke koppeling met een nieuw overheidsloket: het Maritime Single Window van de Rijksoverheid.

Portbase stelt dat na zorgvuldige overweging is besloten deze aansluiting niet zelf te realiseren, maar zoals de meeste andere Nederlandse havens via Portbase te laten lopen. Alle scheepsagenten in de havens van Delfzijl en Eemshaven doen hun scheepsgerelateerde meldingen aan de havenmeester hiertoe nu via de Portbase-services Melding Schip 2.0, Melding Gevaarlijke Stoffen en Melding Afvalstoffen. Wij zorgen vervolgens automatisch dat de meldingen ook bij het Maritime Single Window komen.'

Aanpassingen

Managing director Iwan van der Wolf van Portbase: 'De deelname van Groningen Seaports maakt het Port Community System steeds meer een nationaal instrument dat voor iedereen efficiënter werken mogelijk maakt en op die manier de concurrentiepositie van de Nederlandse havens versterkt.'

André Bruijn, havenmeester van Groningen Seaports: 'Portbase biedt voor de Nederlandse havens één standaardoplossing. Nu vraagt dat van de scheepsagenten in onze havens enige aanpassingen, maar op termijn zal die uniformiteit het melden van schepen in Delfzijl en Eemshaven voor hen makkelijker maken, ook richting de Douane.'

Groningen Seaports

Groningen Seaports is de beheerder van de haven van Delfzijl en de Eemshaven en aangrenzende industrieterreinen. Het beheert ook de multimodale terminal Groningen Railport in Veendam. De industrieterreinen zijn geclusterd in een aantal categorieën. Zo is er in Delfzijl een chloor gerelateerd chemiecluster met Akzo Nobel en alliantiepartners en is er in de Eemshaven een energiecluster met grote energieproducenten als Engie, Norned, Nuon/Vattenfall en RWE/Essent. 

Portbase verbindt alle partijen in de logistieke ketens van Nederlandse havens. Via het Port Community System faciliteert Portbas het delen van data tussen bedrijven en informatie-uitwisseling met overheden. Zo moet sneller, efficiënter en tegen lagere kosten gewerkt worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-21T14:50:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.