ABN AMRO en IBM testen blockchain bij vastgoed

ABN Amro onderzoekt hoe blockchain-toepassing Torch verschillende partijen rondom vastgoedtransacties kan helpen bij het uitwisselen van informatie. IBM is hier als technisch partner bij betrokken. De pilot is gericht op klanten voor commercieel vastgoed van ABN Amro die in Torch huurcontracten plaatsen van panden die de bank financiert.

De bank licht toe: 'Bij vastgoedtransacties zijn veel partijen betrokken. Denk aan kopers, verkopers, huurders, verhuurders, taxateurs, notarissen, banken, het Kadaster, de KvK en toezichthouders.' Torch is een blockchaintoepassing waarin betrokkenen op een betrouwbare en efficiënte wijze informatie kunnen vastleggen, inzien en uitwisselen. Daarbij heeft ieder zijn eigen rol.'

Als voorbeeld van een toepassing noemt ABN een taxatie. 'Daarbij stelt de bankmedewerker de gegevens via Torch beschikbaar aan een taxateur. Die heeft dan direct de juiste gegevens. De taxateur maakt vervolgens een taxatierapport en deelt dat met de bank en de klant. Tot slot wordt via het Kadaster en de KvK aanvullende informatie ontsloten. Dit gebeurt allemaal in de blockchain-toepassing.'

ABN Amro meldt dat toezichthouder DNB, die toeziet op de wijze waarop banken het commercieel vastgoed waarderen en financieren, ook toegang heeft tot Torch en gebruik kan maken van de informatie.

Blockchain

Volgens de bank komt de potentie van blockchain voort uit het feit dat 'vertrouwen' verankerd zit in het ontwerp van de technologie. 'Daarnaast maakt het transacties 'programmeerbaar' middels zogenaamde 'smart contracts'. Daardoor is het mogelijk om processen waarbij meerdere partijen betrokken zijn efficiënt, betrouwbaar en op maat te ondersteunen', aldus ABN Amro.

Naast toepassingen rondom transacties in het commercieel vastgoed kijkt de bank ook naar inzet van blockchain in de logistieke sector.

Meer lezen over verschillende toepassingen van blockchain? Lees: Gesignaleerd: blockchain bij de overheid

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-15T09:51:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.