CWI opent 3D-Lab voor realtime dataverwerking

3D printen

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam heeft een nieuwe onderzoeksfaciliteit, het zogenaamde ‘FleX Ray Lab’. Met de nieuwe scanner van dit lab is het voor het eerst mogelijk om al gedurende het scanproces realtime 3D binnenin objecten te kijken, en direct de scanner bij te sturen of in te laten zoomen als dat nodig is. Het lab is gisteren, 18 mei 2017, geopend door demissionair staatssecretaris Sander Dekker van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De scanner is volgens het CWI een revolutionaire vooruitgang ‘die vergelijkbaar is met de overgang van het ouderwetse filmrolletje naar digitale fotografie’. Dankzij de realtime dataverwerking en bijsturing kan de CT-scanner volgens het onderzoeksinstituut sneller en met minder schadelijke röntgenstraling, meer nuttige informatie uit scans halen dan met de huidige technieken mogelijk is. Nu moeten objecten eerst nog langdurig gescand worden en kan het beeld pas na afloop beoordeeld worden. De nieuwe technieken worden ingezet voor medische beeldvorming, kwaliteitscontrole in de voedingsindustrie en ook voor het restaureren van antieke werken/topstukken. 

Het CWI werkt nu al samen met het Rijksmuseum, Naturalis en Meyn Food Processing Technology. Het scannerlab is volledig met eigen middelen gefinancierd, de private partijen droegen in natura bij.

Nieuwe algoritmes

Het lab valt onder de verantwoordelijkheid van Joost Batenburg, groepsleider van de Computational Imaging onderzoeksgroep bij het CWI. Batenburg: ‘Ik ben heel trots op het scannerlab dat we samen met onze partners hebben ontwikkeld en ben enthousiast over de nieuwe mogelijkheden die deze faciliteit biedt voor de toekomst.'

'Door de combinatie van deze geavanceerde scanner en het gebruik van krachtige computers met onze eigen algoritmen kunnen we de scanner nu gaan doorontwikkelen en uitbreiden met steeds meer functionaliteit', vervolgt hij. 'Dit apparaat behoort tot de wereldtop op het gebied van 3D imaging. Niet eerder was het mogelijk realtime, in kleur, binnenin objecten te kijken. Dit biedt ongekende mogelijkheden op onderzoeksgebied, maar ook voor de industrie.’

Naast het ontwikkelen van het scannerlab zelf, is de groep van Batenburg ook verantwoordelijk voor het bedenken van nieuwe, snelle algoritmes, nodig voor het programmeren van de computer die de scanner aanstuurt.

Computational Imaging groep
De Computational Imaging groep van het CWI is internationaal toonaangevend op het gebied van nieuwe wiskundige beeldreconstructietechnieken. Het CWI zal de onderzoeksdata en realtime software open source ter beschikking stellen.

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Amsterdam Science Park en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Video: Opening FleX-ray Lab bij CWI

CWI opent 3D-Lab voor realtime dataverwerking

Techniek

De scanner van het lab is ontwikkeld in samenwerking met het Vlaamse bedrijf X Ray Engineering (spin-off van de Universiteit van Gent) en bevat speciale detectortechnologie van onderzoeksinstituut Nikhef. Deze technologie maakt het mogelijk om kleurenbeelden op te nemen met röntgenstraling. Samen met de algoritmes die door CWI worden ontwikkeld kan hiermee worden gedetecteerd waar verschillende elementen, bijvoorbeeld koolstof of koper, zich binnenin het object bevinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-19T09:42:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.