Stuiveling-award gaat naar Open State Foundation

Organisatie ontvangt 20.000 euro voor open data platform met lokaal politiek nieuws

De Open State Foundation ontvangt de Stuiveling Open Data Award 2018 (SODA2018) en twintigduizend euro voor de toepassing PoliFLW. Dit platform biedt lokaal politiek nieuws en maakt het toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar als open data. Staatssecretaris Raymond Knops overhandigde de award tijdens de Innovation Expo in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam.

Het platform verzamelt nieuws- en social mediaberichten van politieke partijen en maakt deze op een gebruiksvriendelijke manier doorzoekbaar. Met behulp van machine-learning en open databronnen koppelt PoliFLW het politiek nieuws aan partijen en politieke vertegenwoordigers zoals raadsleden en Statenleden. Het platform stelt de gebruiker vragen om zichzelf te verbeteren, daardoor leert de gebruiker van de toepassing, en andersom.

Interactie met gebruiker

De jury verkoos de winnaar uit 27 inzendingen. Juryvoorzitter Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, over hoe uiteindelijk tot een winnaar is gekomen: ‘PoliFLW maakt het mogelijk beter om te gaan met de grote hoeveelheid informatie die we te verwerken krijgen. Het maakt het volgen van lokale politiek eenvoudiger en leuker. De interactie met de gebruiker maakt deze toepassing uniek ten opzichte van de andere inzendingen.’ De jury van de SODA2018 bestond naast Arno Visser uit Marianne Linde (gemeente Tilburg), Marleen Stikker (Waag Society), Michiel Leenaars (Internet Society Nederland), Paul Geurts van Kessel (Green Home, winnaar van de 2016-editie van de prijs) en Ramona de Jong (De Consumentenbond, winnaar van de 2017-editie van de prijs).

Saskia Stuiveling

De Stuiveling Open Data Award is vernoemd naar de vorige president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling (1945-2017). De prijs is ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2015 en onderstreept volgens het ministerie ‘het belang van het gebruik van open data vanwege de economische, maatschappelijke en democratische waarde’. In 2015 had Computable een uitgebreid interview met de naamgeefster van deze prijs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-08T09:44:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.