‘Brexit belemmert data-uitwisseling met VK’

Nederland ICT vreest voor boetes en pleit voor overgangsperiode

Brexit

Nu er geen Brexit-akkoord komt, is het onduidelijk hoe de uitwisseling van persoonsgegevens met het Verenigd Koninkrijk geregeld moet worden. Het foutief delen van data met het land kan leiden tot boetes voor Nederlandse organisaties. Daarom moet er een overgangsperiode komen waarin bedrijven de juiste maatregelen kunnen nemen. Dat schrijft brancheorganisatie Nederland ICT in een tweet.

Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, vertelt aan NOS dat het ontbreken van een Brexit-akkoord ook gevolgen heeft op ‘het goederenverkeer op de digitale snelweg’. Volgens haar mogen hierdoor de persoonsgegevens niet meer zomaar zonder akkoord met het Verenigd Koninkrijk gedeeld worden.

Dat delen van die persoonsgegevens met het Verenigd Koninkrijk mag nu nog wel onder de Europese privacywetgeving. Maar als het VK de Europese Unie zonder akkoord verlaat, verliest het land de status als veilig land voor persoonsgegevens, aldus NOS. Het versturen van data naar dit land is dan een overtreding. De branchevereniging vreest daarom voor boetes voor veel bedrijven. Het gaat hierbij niet alleen om ict-bedrijven, maar alle Nederlandse bedrijven die persoonsgegevens in het Verenigd Koninkrijk hebben staan.

Om die boetes te voorkomen roept Nederland ICT de Autoriteit Persoonsgegevens op om een overgangsregeling van minimaal vijftien maanden in te stellen. Zo'n overgangsregeling was opgenomen in het weggestemde Brexit-akkoord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-17T10:06:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.