Ierland onderzoekt opslag locatiedata Google

Google datacenter Eemshaven uitbreiding (archief).

De Ierse privacytoezichthouder, Data Protection Commission neemt de leiding in Europees onderzoek naar privacyschendingen door Google. Volgens de consumentenorganisaties uit meerdere Europese landen gebruikt Google zonder toestemming de locatiegegevens van gebruikers van Android-toestellen.

‘Google heeft Google Ierland vanaf 22 januari 2019 aangewezen als verantwoordelijke voor het verwerken van de gegevens van Nederlandse gebruikers. Daarom zal de Ierse toezichthouder vanaf die datum het onderzoek leiden. De andere Europese toezichthouders blijven hier nauw bij betrokken’, meldt de Nederlandse Consumentenbond in een persbericht.

Volgens Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond verzamelt Google via Android-toestellen zonder toestemming van consumenten locatiegegevens en is dat in strijd met de Europese privacywet, de General Data Protection Regulation (in het Nederlands de Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarom dienden ze in november 2018 een klacht in bij hun nationale privacytoezichthouders.

Google reageert: ‘We vinden het belangrijk dat Google-gebruikers begrijpen hoe en waarom we gegevens verzamelen en wat voor privacy-instellingen er zijn, zodat ze bewuste keuzes maken. We werken hard aan het verbeteren van onze privacy-instellingen en bestuderen de feedback van de Consumentenbond om te zien wat we nog meer kunnen doen.’

50.000 handtekeningen

De Consumentenbond overhandigde maandag 21 januari 2019 een petitie aan Google met ruim 50.000 steunbetuigingen van consumenten.

De Nederlandse Consumentenbond overhandigde maandag 21 januari 2019 een petitie aan Google met ruim vijftigduizend steunbetuigingen van consumenten. De ondertekenaars verzetten zich tegen wat zij noemen het stiekem opslaan van locatiegegevens door Google.

Het aanbieden van de petitie was onderdeel van een gezamenlijke actie van zeven Europese consumentenorganisaties. Zij protesteren tegen het verzamelen van locatiegegevens van gebruikers van Android-telefoons door Google, zonder dat het bedrijf daar op de goede manier toestemming voor vraagt. Dit bleek uit onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-22T17:50:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.