NetDialog en TNO bouwen securitymonitor met ai

Onderzoekers gebruiken data over netwerkprestaties en ai-model voor anomaliedetectie

cybersecurity

Softwarebedrijf NetDialog stelt data uit zijn performance monitoring tool NetX beschikbaar aan TNO. Het onderzoeksinstituut analyseert deze gegevens aan de hand van artificial intelligence en herkent zo afwijkende patronen die duiden op beveiligingsproblemen.

Het Utrechtse NetDialog is ontwikkelaar van NetX, een toepassing die it-netwerken en applicaties controleert op hun performance en gebruiksvriendelijkheid. Volgens het bedrijf wordt die software wereldwijd door meer dan duizend organisaties gebruikt. Zij kunnen de tool raadplegen via een online dashboard, waar diverse statistieken en rapporten beschikbaar zijn.

Zelflerende algoritmes

TNO krijgt de beschikking over gegevens uit NetX. De onderzoekers verwerken de data in een model met zelflerende algoritmes, die ze de Smokey Mountains noemen. Aan de hand van het model bepalen ze of dataverkeer binnen de verwachte marges blijft. Deze technologie wordt anomaliedetectie genoemd. Bij stelselmatige overschrijding van de marges, is mogelijk sprake van een security issue. Het gaat dan bijvoorbeeld om een DDoS-aanval of een systeemstoring.

Met het onderzoek hopen TNO en NetDialog kennis op te doen die ze kunnen toepassen in monitoring software, als extra beveiligingslaag naast firewalls en virusscanners. Ze verwachten de eerste resultaten later dit jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-01T16:54:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.