Zuid-Holland koppelt data via Dataloket

Dit artikel delen:

V.l.n.r. Kevin Otjes (projectleider datawarehouse), Jacques Vroon (afdelingshoofd Informatisering en automatisering), Henk Burgering (programmamanager Transparante en Open Provincie), Jeannette Baljeu (gedeputeerde transparante overheid ), Jan van Ginkel (concerndirecteur).

De provincie Zuid-Holland start met het Dataloket. Via dit samenwerkingsplatform wil de provincie met gemeenten en samenwerkingspartners data combineren om beter in te haken op zaken die spelen in Zuid-Holland.

‘Wij willen door samenwerken met de omgeving de informatie en data van elkaar gebruiken. Het Dataloket biedt naast (ruwe) data ook kant-en-klare informatieproducten, bijvoorbeeld geo-kaarten en datavisualisaties. Een voorbeeld is de samenwerking tussen de provincie en milieudienst DCMR. Door het koppelen van beschikbare data kan je via een website met een kaart ook de realtime-meldingen van incidenten per locatie volgen’, aldus gedeputeerde Jeannette Baljeu.

Datasets

"De provincie nodigt gemeenten en partners uit mee te bouwen aan het Dataloket."

Het dataplatform is bedoeld als samenwerkingsplatform voor het verzamelen van datasets en deze toegankelijk maken voor gemeenten en ketenpartners. Via het Dataloket kunnen provincie, gemeenten en ketenpartners werken aan concrete thema’s. De provincie nodigt gemeenten en partners dan ook uit mee te bouwen aan het loket. ‘De provincie Zuid-Holland heeft als doel een transparante en open provincie te realiseren. Dit doet zij door zoveel mogelijk gegevens van de provincie Zuid-Holland te ontsluiten, tenzij er een wettelijke of bestuurlijke noodzaak is dat niet te doen. Daarnaast stimuleert de provincie (her)gebruik van data en documenten’, aldus de initiatiefnemers.

Computable Awards 2018

Zuid-Holland is al langer actief met het slim inzetten van data. Zo behaalde de provincie vorig jaar een nominatie voor de Computable Awards 2018 in de categorie Ict-project van het Jaar bij de Overheid. De provincie kreeg de nominatie voor ‘smart shipping’. Met behulp van sensoren aan de wal en op bruggen en sluizen wordt de aankomsttijd van binnenvaartschepen tot op minuten nauwkeurig realtime aangegeven. Ook het verkeer over weg en water wordt door slim gebruik van ict en datasets optimaal op elkaar aangesloten, waardoor wachttijden bij bruggen zo kort mogelijk zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-19T11:35:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.