Nieuwe leden voor coalitie data-uitwisseling in zorg

Nexus en IHE Nederland sluiten zich aan bij manifest 'Samen Vooruit'

'Samen Vooruit', het manifest ter bevordering van data-deling in de zorg, heeft twee nieuwe leden: Nexus en IHE Nederland. De aanleiding voor het manifest is dat leveranciers van elektronische patiëntdossiers (epd’s) onderling kunnen en willen delen.

Dat is volgens de initiatiefnemers nodig omdat diverse zorginstellingen geen totaalbeeld van hun patiënt of cliënt hebben omdat zij geen toegang krijgen tot de data van andere zorgaanbieders die in ict-systemen van concurrerende leveranciers zijn opgeslagen.

Bovendien kan die betere data-uitwisseling door een koppeling tussen de ict-leveranciers van economisch belang voor zijn Nederland, menen de initiatiefnemers van het manifest. 'Ons zorgstelsel staat internationaal hoog aangeschreven, maar op het gebied van digitale transformatie lopen we niet meer voorop. En dit terwijl het juist van economisch belang is dat onze zorgoplossingen ook in het buitenland worden verkocht en gebruikt.'

Drie principes

Nexus Nederland en IHE Nederland conformeren zich met hun lidmaatschap aan drie principes uit ‘Samen Vooruit’. Ten eerste committeren zij zich aan ict-systemen die open zijn en volgens vastgestelde open standaarden. Ten tweede werken zij mee en dragen zij bij aan landelijke open infrastructuren die toegankelijk zijn voor alle partijen in de zorg. Concurrentie vindt plaats op toepassingen en/of diensten op basis van de data, en niet op de toegankelijkheid van die data of de data zelf. Tot slot hoort bij veilige identificatie eenvoudige toegang, hoge beveiliging en het gebruik van bewezen oplossingen voorop te staan.

Het manifest is opgesteld door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en werd in maart dit jaar overhandigd aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg). De ondertekenaars bestaan uit (koepels van) zorgaanbieders, zorgverzekeraars, bedrijfsleven en de Patiëntenfederatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-03T10:49:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.