Stabu fuseert met Ketenstandaard Bouw en Installatie

De twee standaardenorganisaties Stabu en Ketenstandaard Bouw en Installatie fuseren definitief. Na enkele maanden samenwerking op hun gezamenlijke locatie in Ede, gaan ze vanaf heden samen verder onder de naam Ketenstandaard Bouw en Techniek.

Stichting Stabu is een samenwerkingsverband tussen de partners in de bouwnijverheid. Het is een kennisinstituut op het gebied van classificaties, standaardiseren en specificeren voor de woning- en utiliteitsbouw. Met behulp van de Stabu-systematiek kunnen bestekschrijvers snel en efficiënt projectbestekken maken en bewerken.

Ketenstandaard is het platform dat twee standaards biedt voor het classificeren van technische producten (Etim) en elektronische datacommunicatie (Sales Standaard, voorheen Sales in de Bouw, waarbij Sales staat voor Samenwerking Aannemers, Leveranciers en Softwarehuizen) voor de bouw-, onderhouds- en installatiesector.

Door de fusie ontstaat één organisatie in de bouw- en technieksector voor de promotie en het beheer van de Stabu Besteksystematiek, de Etim Classificatie, de Sales Standaard voor Communicatie, GS1 Standaard voor Identificatie en de Fabrikantgebonden Productspecificaties. Hierdoor is er beter en efficiënter in te spelen op versnelling van de digitalisering in de bouwkolom. Standaardisering is hiervoor een randvoorwaarde, aldus de betrokken partijen.

Bouwproces

Het is de ambitie van Ketenstandaard Bouw en Techniek om door digitalisering en standaardisering de effectiviteit en productiviteit in de hele bouw- en technieksector te verhogen. Daarmee sluit de nieuwe standaardenclub aan bij de ambities van de Bouwagenda.

Ketenstandaard wil foutloze en snelle data-uitwisseling in alle fasen van het bouwproces op een zo praktisch mogelijke manier stimuleren door middel van één elektronische taal. Deze taal is vastgelegd in open, systeem-onafhankelijke informatiestandaarden die voldoen aan wet- en regelgeving en aansluiten bij de ontwikkelingen rond het Bouwinformatiemodel (BIM).

De nieuwe Stichting Ketenstandaard Bouw en Techniek wordt gedragen door partijen uit alle geledingen van de bouwkolom: Aedes, BNA, Bouwend Nederland, Fedet, FME, HIBIN/VVNH, NL Ingenieurs, NVTB, Rijksvastgoedbedrijf, Techniek Nederland, Vertaz en VNG. Daarnaast werkt het platform samen met tal van partners, waaronder een honderdtal softwarepartijen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-24T09:23:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.