Pionier edp-auditing Hans Moonen overleden

Emeritus-hoogleraar Hans Moonen is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij gold als een pionier op het gebied van edp - electronic data processing - auditing, wat later it-auditing is gaan heten. Moonen werkte bij Philips en een voorloper van KPMG voordat hij in 1986 bij de Universiteit Tilburg een leerstoel it-auditing bij het department accountancy kreeg.

Hans Moonen was in de jaren zeventig en tachtig werkzaam bij Philips Internal Audit. In die tijd kwam edp-auditing op: door de toenemende automatisering van (persoons-)gegevens en administratieve processen werd het overzicht houden op en betrouwbaar blijven van de data van steeds groter belang. Of, zoals hij het zelf omschreef: 'It- of edp-auditing is het vakgebied dat zich bezighoudt met het beoordelen van de kwaliteit van de informatievoorziening in een omgeving waar sprake is van het gebruik van informatietechnologie en van elektronische gegevensverwerking.'

Moonen werd gegrepen door deze vorm van auditing en hielp als een van de pioniers mee met het opbouwen van een vakgebied hiervoor, onder meer door het ontwikkelen en organiseren van opleidingen.

Op 1 november 1986 begon hij met een leerstoel bij het departement Accountancy van de Universiteit van Tilburg. Moonen vond dat niet alleen accountants kennis moesten opdoen over de geautomatiseerde gegevensverwerking, maar dat er ook een apart vakgebied nodig was, schrijft een van zijn vakgenoten, professor Rob Fijneman, in een in memoriam. Die kwam er uiteindelijk ook: Moonen werd naderhand 'academic director' van de voorloper van het huidige 'executive master of it-auditing programma' van TIAS School for Business and Society. In 1988 ontstond er een zelfstandige it-audit-opleiding bij TIAS onder zijn leiding die tot de dag van vandaag wordt gegeven. In 2003 zwaaide Moonen in Tilburg af.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-10T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.