Wie is de beste Nederlandse datawetenschapper?

Prijs voor toegankelijk maken van onderzoeksdata

Onderzoek

Research Data Netherlands (RDNL) zoekt onderzoekers (individu of groep) die onderzoeksdata beschikbaar maken voor de wetenschap. Zij maken kans op de Dataprijs, die op 18 november in Den Haag wordt uitgereikt.

De Nederlandse Dataprijs is een uiting van waardering aan onderzoekers(groepen) die een extra bijdrage aan de wetenschap leveren door onderzoeksdata beschikbaar te maken. Deze data kunnen andere wetenschappers vervolgens gebruiken voor nieuw of aanvullend onderzoek.

De prijs wordt uitgereikt in drie categorieën: humaniora & sociale wetenschappen, exacte & technische wetenschappen en medische & levenswetenschappen. In iedere categorie maakt een onderzoeker of onderzoeksgroep kans op vijfduizend euro. Het geldbedrag is bedoeld om de winnende dataset toegankelijk(er) te maken, bijvoorbeeld door een symposium te organiseren of de data online te ontsluiten. De winnaar wordt bepaald door een jury.

Winnende datasets

De prijs wordt om het jaar uitgereikt. In 2018 won Bas Heijmans in de categorie medische en levenswetenschappen. Hij won met BBMRI-omics, een samenwerking van alle academische centra in Nederland gericht op moleculaire big data voor het ontdekken van ziektemechanismen en biomarkers

Stijn Heeren (winnaar in de categorie humaniora en sociale wetenschappen) ontwikkelde Portable Antiquities of the Netherlands (PAN). Dat is een online-platform dat archeologische vondsten van burgers beschikbaar stelt voor de wetenschap.

Tot slot kwam Roland van Rijswijk-Deij in de categorie exacte en technische wetenschappen als winnaar uit de bus met OpenINTEL Active DNS Measurements. In dat project wordt langdurig dagelijks de toestand van het internet Domain Namen System geregistreerd waardoor een haast realtime-beeld ontstaat van ons internet.

Om kans te maken op deze prijs kunnen onderzoekers zichzelf of een andere onderzoeker of onderzoeksgroep nomineren. Dit kan tot 1 juli via de site van RDNL.

Partners

De Nederlandse Dataprijs is een initiatief van Research Data Netherlands (RDNL), een nationale coalitie van data-archieven die bestaat uit 4TU.ResearchData, SURFsara en DANS. Partners van de Nederlandse Dataprijs 2020 zijn: LCRDM, het Netherlands eScience Center, Netwerk Digitaal Erfgoed, OpenAIRE, DTL en de UKB-werkgroep Research Data.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-03T11:31:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.