ForFarmers, Axians en Microsoft in veevoer-app

Voeronderneming ForFarmers, Axians en Microsoft zetten een volgende stap in de toepassing van data-analyse om het rendement van veehouders te verbeteren. Samen ontwikkelden ze een nieuwe app. Daarin staan ook optimalisatie en verdere verduurzaming van de voedselketen en samenwerking centraal.

Doelgerichte planning en analyse van resultaten staan aan de basis van de zogenaamde ‘Total Feed’-aanpak van ForFarmers. Deze aanpak richt zich op het leveren van complete voeroplossingen. Hierin spelen data uit verschillende bronnen een sleutelrol. Axians ondersteunt ForFarmers met de implementatie van een Microsoft Azure-omgeving, data lake, machine learning, data-analysetools en low-code platform OutSystems voor applicatieontwikkeling.

Integratie van databronnen

"Via algoritmes en datagedreven toepassingen de voorspellende waarde van data inzetten voor product- en procesverbetering"

Directeur Stijn Steendijk van ForFarmers, benadrukt dat zijn onderneming geen it-bedrijf is. ‘Tegelijkertijd zien we kansen om bestaande databronnen slim te integreren en te analyseren, waarmee we onze besluitvorming kunnen aanscherpen. Via algoritmes en datagedreven toepassingen kunnen we de voorspellende waarde van gegevens inzetten voor product- en procesverbetering in de hele keten. Het kan ook bijdragen aan vermindering van emissies.’

Door de inzichten via apps te delen, wordt volgens Steendijk intensief samengewerkt met boeren en andere ketenpartners. ‘Het resultaat is een beter rendement, een gezondere veestapel en een hogere efficiëntie in onze sector’, aldus de directeur van het beursgenoteerde bedrijf.

Van data lake tot varkenshaas

Een van de onderdelen is de implementatie van een data lake. Hiermee kan de onderneming informatie uit de bedrijfsprocessen van ForFarmers – van productiegegevens tot voersamenstelling – koppelen aan andere typen data die bijvoorbeeld afkomstig zijn van de veehouder. De analyse hiervan kan leiden tot nieuwe inzichten waarop de voerspecialist en veehouder kunnen sturen.

‘We zijn bijvoorbeeld bezig om informatie die onze veehouders met ons delen, te combineren met informatie over voerreceptuur. Deze informatie brengen we samen in een app die veehouders en onze medewerkers kunnen gebruiken. Met de inzichten op basis van die data, kunnen we bijvoorbeeld bij varkens de optimale voercurve bepalen en de groei van de varkens beter voorspellen. Wij kunnen de samenstelling van het voer in de verschillende groeifases verder optimaliseren. En daar heeft de varkenshouder profijt van in zijn bedrijfsvoering’, besluit Steendijk. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-13T11:35:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.