Blockchain-initiatieven leiden vaak tot niets

Trend 8 in IT Trendsonderzoek 2020 van Supply Value

Van alle blockchain-initiatieven leidt 85 procent uiteindelijk tot niks. Grootste struikelblok daarbij vormt vaak de privacy. Dit blijkt uit het IT Trendsonderzoek dat Supply Value jaarlijks uitvoert. It-professionals plaatsen blockchain op de achtste plek in de lijst met belangrijkste it-trends voor het komende jaar.

In deze digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In dit web van technologieën is het voor it-professionals belangrijk te weten wat de meest opkomende trends zijn van komend jaar, zodat hier de juiste toegevoegde waarde is uit te halen voor hun organisatie. Het doel van het IT Trendsonderzoek is het ondersteunen van informatiemanagement en -technologieprofessionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus.

Daadwerkelijk implementeren

IT Trendsonderzoek 2020

Supply Value voert jaarlijks het IT Trendsonderzoek uit. Via het onderzoek worden tien belangrijkste ict-trends voor het komende jaar in kaart gebracht. Computable is partner van het IT Trendsonderzoek. Via tien verschillende artikelen in de maand augustus tellen we terug van nummer 10 naar de absolute nummer 1.

Sinds het ontstaan van cryptocurrencies heeft blockchain een enorme groei ervaren. Waar de meeste initiatieven hierin zich initieel in de financiële sector voor hebben gedaan, ziet Supply Value steeds meer sectoren zich aangemoedigd voelen om aan de slag te gaan met blockchain. Hoewel het aan initiatieven niet ontbreekt, ziet het onderzoeksbureau dus dat 85 procent van deze initiatieven uiteindelijk tot niks leidt, vaak omdat privacy een struikelblok blijkt. Dit vertaalt zich ook naar de cijfers uit het IT Trendsonderzoek. Negentig procent van de it-professionals geeft aan op zijn minst enigszins bekend te zijn met blockchain. Echter geeft slechts veertien procent hier prioriteit aan om bij de eigen organisatie te implementeren.

Blockchain is een technologie die zich focust op het bewaren van transacties in gegevensblokken. Zoals een grootboek gecentraliseerd transacties vastlegt in kolommen en rijen, zo doet blockchain dit met gegevensblokken. Binnen een dergelijke keten zijn het niet de derde partijen - denk aan een bank of overheidsinstelling - die de transacties controleren, maar de deelnemers aan de keten zelf, en wel met behulp van validatiemechanismes. Dit kent een aantal voordelen voor organisaties. Zo zijn er geen transactiekosten van tussenpartijen doordat deze rol wegvalt. Ook neemt de transparantie van de keten toe, waardoor assets traceerbaar worden en de veiligheid en integriteit toeneemt.

Veel experimenteren

Blockchain is een relatief nieuwe technologie, zit in haar groeifase en er wordt nog veel mee geëxperimenteerd. Uit deze experimenten komt naar voren dat blockchain nog een aantal tekortkomingen kent die een grootschalige doorbraak in de weg staan. Er wordt in de tussentijd gewerkt aan oplossingen voor de geïdentificeerde tekortkomingen in de vorm van mainstream-blockchain. Naar verwachting zal een volwassen blockchaintechnologie oplossingen bieden voor de huidige tekortkomingen op onder andere performance, privacy en governance. ‘Met name het decentrale karakter van blockchain is lastig te begrijpen, waarbij een organisatie alleen de voordelen kan ervaren door met de technologie te experimenteren’, aldus Jurriaan Vogel, consultant bij Supply Value

In de afgelopen jaren is blockchain een hype geweest, met de opkomst van cryptovaluta en meer dan driehonderd organisaties die aan de slag zijn gegaan met blockchain binnen Nederland. Hieruit komt vaak naar voren dat blockchain nog niet de waarde kan leveren die het belooft en laat de grote doorbraak nog op zich wachten. Wel wordt wereldwijd gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van de technologie op basis van de uitgevoerde experimenten, bijvoorbeeld op het gebied van privacy.

Volwassenheidsniveau

"Naar verwachting bereikt blockchain in 2025 haar volwassenheidsniveau en zal het breed toepasbaar zijn "

Ook uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value blijkt dat blockchain meer bekendheid heeft ontwikkeld. Waar vorig jaar ruim 56 procent aangaf bekend te zijn met de technologie, was dat dit jaar bijna negentig procent. Aan de andere kant zien we wel een afname van hoge prioritering van deze technologie, respectievelijk van 21 naar veertien procent. Van de respondenten maakt 47 procent kenbaar weinig tot geen prioriteit te geven aan de technologie.

Naar verwachting bereikt blockchain in 2025 het volwassenheidsniveau en zal het breed toepasbaar zijn. In tussentijd doen organisaties er goed aan om te investeren in kennis en begrip van blockchain. Ook is het voor een succesvolle toepassing van blockchain cruciaal om te starten vanuit de problemen en behoeftes van de waardeketen, niet vanuit de ‘technology push’ of geïsoleerd voor één organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als het zo belangrijk is dat (bijv. vanwege governance) dat er privacy-gevoelige informatie moet worden gedeeld en er is geen workaround hiervoor, is het een betere conclusie dat blockchain technologie simpelweg niet de juiste oplossing is.
De titel en de teneur van dit stuk lijkt de schuld van het mislukken van deze initiatieven te leggen bij de technologie in plaats van de mensen die kennelijk coute que coute de oplossing blijven zoeken in blockchain technologie.

Leg de requirements goed vast, en kies daar dan de juiste oplossing bij.

Helemaal eens met CPT. Als Privacy het struikelblok bleek, is er eerder in het ontwerpproces niet zo goed opgelet. Anders gezegd hoort dat ook bij experimenteren. Welke technologie je ook pakt, in die fase faalt 80% sowieso.

In supply chain zijn er veel goede initiatieven die wel degelijk winst opleveren. Ook hier is experimenteren key. Kijk eens naar Spark! Living Lab dat bedrijven de mogelijkheid biedt te experimenteren met blockchain in hun logistieke keten: http://sparklivinglab.nl/

Om het maar eens met Hans Teeuwen te zeggen: De blokkenketen! Nog zoiets!

Zolang we als industrie hijgerig van de ene naar de andere als wonderolie gepresenteerde technologie blijven rennen zullen we dit soort berichten blijven lezen. De blokkenketen is een fantastische technologie maar voor een zeer specifiek probleem dat slechts weinigen hebben. En dan kleven er nogal wat aspecten aan de blokkenketen die toepassing ervan zelfs voor organisaties die de technologie in principe zouden kunnen gebruiken minder aantrekkelijk maken.

Overigens ben ik totaal niet onder de indruk van het feit dat 85% van de blokkenketeninitiativen op niks uitlopen. Volgens mij loopt wel meer dan 85% van alle initiatieven op niets uit, dus misschien doet de blokkenketen het zo slecht nog niet :-)

Zoals anderen voor me al zeggen is succes met een nieuwe technologie niet gegarandeerd omdat de toepasbaarheid soms niet past. Het verhaal van vierkante blokjes in ronde gaatjes proberen te rammen is niet ongebruikelijk in IT projecten waar - zoals CPT correct stelt - de vraag wat je precies op probeert te lossen niet helder is waardoor het succes ongedefinieerd blijft. Ik kan me dan ook vinden in het advies over oplossend gericht denken vanuit de waardeketen in plaats van weer een technology push. Betreffende een investering in kennis en begrip heb ik echter wel de vraag wie nu wat moet doen want de business heeft veelal geen affiniteit met de onderliggende techniek maar verwacht er wel altijd wonderen van.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-11T10:04:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.