Farmtrace koopt VSM Automatisering

Drentse boerenzoon/oprichter haalt twaalf miljoen op

Geld groei financieel

Farmtrace neemt VSM Automatisering, het moederbedrijf van Ruma (agrarische software) en Elda ICT Services, over. De Amerikaans-Nederlandse tech-startup wil zijn dataplatform voor melkveehouders versneld in Europa uitrollen. Farmtrace maakt productieketens inzichtelijk door data te verzamelen vanaf de bron, met als gevolg beter functionerende ketens.

Het techbedrijf dat vanuit Irvine (Californië) wordt geleid, is twee jaar geleden opgezet door Chris van den Berg. Deze Drentse boerenzoon is erin geslaagd voor de expansie twaalf miljoen euro aan te trekken. Marc Schröder, medeoprichter van Tango en Route Mobiel, behoort tot de investeerders. Ook de wijnboeren Dennis en Derk Albada Jelgersma financieren mee.

Farmtrace wil de voedselketen 'van boer tot bord' volledig inzichtelijk maken. 'Consumenten weten dankzij onze data waar hun voedsel vandaan komt, hoe het is geproduceerd en wat erin zit,' zegt Van den Berg. Zijn software verbindt de waardeketen met de boerderij. Producten zijn tot aan de oorsprong te traceren, bijvoorbeeld met behulp van een qr-code op de verpakking. Ook worden alle  productieprocessen tot in detail meetbaar. 'Minder verspilling wordt mogelijk dankzij een beter functionerende keten,' stelt de Farmtrace-baas. 

Data

De boeren blijven eigenaar van de verzamelde data. Inmiddels zijn al twintigduizend boerderijen, toeleveranciers en verwerkers in de Verenigde Staten en Europa klant geworden. Van den Berg verwacht dat dit aantal gaat groeien naar dertigduizend in 2021 en honderdduizend in 2025. 

VSM dat software ontwikkelt onder de merknaam Ruma, werkt met een uitgebreid netwerk van koppelingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van allerlei sensoren en lokaal gegenereerde data. Dankzij de technologie van VSM vinden deze data onder machtiging van veehouders hun weg naar de periferie van de landbouw.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-17T16:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.