Brexit-deal onduidelijk over gegevensbescherming

EU moet nog formeel erkennen dat Britse dataregels vrijwel gelijk zijn aan die van de Unie

Hoewel de EU en het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari waarschijnlijk nieuwe handelsafspraken hebben, moeten de partijen nog veel regelen voor de dienstensector. Zo is de belangrijke kwestie van de gegevensbescherming nog allerminst uitgekristalliseerd.

De brexit-deal maakt het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk (VK) een stuk moeilijker. Nu de EU-lidstaten de bilaterale afspraken waarschijnlijk goedkeuren, kan het akkoord per 1 januari in werking treden. Buiten het handelsakkoord, zijn aanvullende afspraken nodig voor de dienstensector. Onder meer over de bescherming van persoonsgegevens.

Het wachten is op een EU-besluit om formeel te erkennen dat de Britse dataregels ongeveer dezelfde zijn als die van de EU. Voorlopig kunnen de gegevens ongehinderd over de grens stromen. De EU heeft namelijk ingestemd met een overgangsperiode waarin alles hetzelfde blijft. Deze periode duurt vier maanden en is te verlengen met nog eens twee maanden. Gegevens kunnen net zoals voorheen worden uitgewisseld, zolang het VK de gegevensbescherming niet verandert.

Voor bedrijven die data opslaan in het VK, valt te hopen dat de EU snel de Britse regels als gelijkwaardig erkent. Maar de details moeten nog worden onderzocht. Het akkoord benadrukt het belang van een soepele uitwisseling van data, maar onderstreept ook dat individuen het recht hebben op de bescherming van persoonsgegevens en privacy. Verder wordt gesteld dat hoge normen op dit gebied bijdragen aan het vertrouwen in de digitale economie en op de ontwikkeling van de handel. Wat dit in de praktijk inhoudt, moet de komende tijd blijken.

Dienstverlening

Overigens biedt het nieuwe handelsakkoord weinig duidelijkheid over de dienstverlening. De vraag is of er een aparte EU-verklaring komt, waarin de Britse regels voor financiële diensten als gelijkwaardig aan die van de EU worden beschouwd. Zo'n beslissing is niet snel te verwachten.

De Europese Commissie is niet van plan de knoop door te hakken zolang er geen ‘verdere verduidelijkingen’ uit Londen komen. Brussel wil weten in hoeverre de Britten straks gaan afwijken van de EU-regels. Mocht de EU de Britse regels niet als gelijkwaardig zien, kan dat gevolgen hebben voor Britse fintech-bedrijven. Londen kan dan als vestigingsplaats voor jonge fintech-bedrijven en startups veel van haar glans verliezen.

Brain drain

Verder wordt verwacht dat IT-experts minder gemakkelijk in het VK kunnen gaan werken. Britse bedrijven worden beperkt in hun mogelijkheden talenten uit de EU te halen. Dit kan leiden tot kostenverhogingen. Voor Europese bedrijven geldt uiteraard het omgekeerde. Die zien minder 'brain drain’ naar Engeland.

De brexit-deal laat de digitale handel in principe ongemoeid. De overeenkomst bevat bepalingen die deze handel mogelijk maken. Zo mogen geen ongerechtvaardigde barrières worden opgeworpen. Andere bepalingen moeten een open, veilige en betrouwbare online omgeving garanderen, evenals de eerdergenoemde hoge standaarden voor persoonlijke databescherming. Ook intellectuele eigendomsrechten worden gerespecteerd.

Roamingtarieven in het VK

KPN, VodafoneZiggo en T-mobile volgen het beleid van Belgische providers Proximus, Orange en Telenet om voorlopig geen wijzigingen aan te brengen in de roamingtarieven. Vanaf 1 januari worden bij Nederlandse en Belgische reizigers in het VK geen extra kosten voor bellen en internetten in rekening gebracht. Vanwege de brexit zijn de providers vrij dit soort kosten in Groot-Brittannië te veranderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-29T11:14:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.