Datagedreven netbeheer krijgt 'slimme injectie'

Het nieuw opgerichte consortium GO-e (Gebouwde Omgeving Elektrificatie) geeft het datagedreven netbeheer in Nederland een forse impuls. Edge computing, waarbij data aan de rand van het netwerk worden verwerkt, krijgt daarbij een belangrijke plaats.

Dit stelt Jop Spoelstra, innovatieprogrammacoördinator bij Technolution, het technologiebedrijf dat is aangesloten bij GO-e. ‘Het is de bedoeling dat particuliere huishoudens en kantoren een edge computer krijgen, een koppelpunt voor de aansturing van apparatuur in de gebouwde omgeving zoals warmtepompen en elektrische laadpalen.’

Onder leiding van TNO wordt gewerkt aan een vergaande flexibilisering. Deze ontstaat door het gebruik of de opwekking van elektriciteit in de tijd te variëren. Als het netwerk overbelast dreigt te raken, is bijvoorbeeld het laden van elektrische auto’s te verplaatsen naar de nacht wanneer de vraag naar stroom minder is. De edge computer ontvangt dan een seintje dat lokaal de elektrische laadpalen tijdelijk moeten worden afgeschakeld. Uiteraard blijft de consument hierbij in control.

Balans

GO-e gaat geavanceerde rekentools en methodieken bouwen om de vraag en het aanbod van elektriciteit met elkaar in balans te kunnen brengen. Dat geeft regionale netbeheerders de ruimte om onderbouwd te beslissen of, wanneer, waar en hoe de flexibiliteit is in te zetten om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. GO-e onderzoekt of slimme flexibiliteitsdiensten een alternatief kunnen bieden voor verzwaring van het elektriciteitsnet in de gebouwde omgeving. Voor milieu en duurzaamheid zou dat gunstig zijn.

Flexdiensten

Om in de toekomst voldoende flexibiliteit in het energiesysteem beschikbaar te hebben, gaat het GO-e consortium schaalbare flexdiensten ontwikkelen. Hierdoor wordt het voor consumenten en bedrijven mogelijk om geautomatiseerd, dus zonder omkijken, flexibiliteit uit bijvoorbeeld auto’s beschikbaar te maken voor hun energieleverancier. De energieleverancier zorgt vervolgens dat dit bijdraagt aan een betere benutting van lokale energiebronnen en reductie van de toenemende piekbelasting van regionale elektriciteitsnetten.

Om flexibiliteit uit de gebouwde omgeving beschikbaar te maken, moeten veel kleine apparaten worden ontsloten. Interoperabiliteit speelt hierin een belangrijke rol. In GO-e worden standaarden voor het ontsluiten van flexibiliteit doorontwikkeld. Ook wordt er een ‘openhuis-energiemanagementsysteem’ (hems) ontwikkeld. Deze oplossing maakt het ontsluiten en aanspreken van flexibiliteit laagdrempelig. Daarnaast wordt onderzocht hoe stakeholders als apparatuurfabrikanten, hems-leveranciers en energieleveranciers in deze waardeketen kunnen samenwerken. Ook wordt bekeken via welke businessmodellen een duurzaam ecosysteem in energie flexibiliteit kan ontstaan.

GO-e

Het samenwerkingsverband GO-e bestaat uit regionale netbeheerders, diensten- en technologieleveranciers, adviseurs en kennisinstellingen samen met consumenten en zakelijke energiegebruikers. Tot de leden behoren Alliander, Enexis, Stedin, ElaadNL, Greenchoice, Recoy, Itho Daalderop, ETPA, Technolution, Phase to Phase, DNV GL, Witteveen + Bos, TU Eindhoven, TU Delft en TNO. Bob Ran (TNO) is projectcoördinator. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft het consortium een subsidie van 5,7 miljoen euro toegekend voor het project dat loopt tot begin 2024.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-24T11:52:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.