Zelflerend datamodel geeft inzicht in ict-kosten

Grip houden op ict-kosten met een zelflerend datamodel. Dat is het doel van de jonge onderneming Ev-ict uit Gouda. Het model geeft bedrijven inzicht in hun uitgaven en laat hen zo onderbouwde beslissingen nemen.

Marga Reuver, directeur van de onderneming, licht toe dat het zelflerend model data van organisaties aan elkaar koppelt. Het resultaat is een dashboard dat een gedetailleerd overzicht geeft van de ict-kosten. Het model zou ook inzetbaar zijn voor trendanalyses, toetsing van compliancy, bedrijfsovernames en acquisities. Als eerste grote klant heeft de onderneming bloedbank Sanquin binnengehaald.

Zo werkt het

De aangeleverde data - dit kan data vanuit boekhoudsoftware, hr-systemen, erp-systemen, ict-managementsystemen, supportsystemen en actuele facturen zijn - komen eerst samen in een digitale klus. Daar begint het validatieproces, gevolgd door het categoriseren, koppelen, verwerken en verrijken middels de ai-algoritmes van Ev-ict.

Door het koppelen van data wordt duidelijk in welke samenhang de ict-middelen worden ingezet, welke medewerkers en groepen daar gebruik van maken en wat de kosten zijn van de diverse services. Het datamodel koppelt data uit drie verschillende domeinen: organisatie, financiën en techniek. Het systeem leert hoe de klantenorganisatie werkt en op basis daarvan worden steeds efficiëntere rapportages geproduceerd die maandelijks te zien zijn.

Vervolgens wordt de verwerkte data weergegeven middels een dashboard in een serie grafieken en tabellen. Deze geven waar noodzakelijk de mogelijkheid tot verder inzoomen op de data om in geval van vragen de onderliggende stukken uit de organisatie te tonen. Het datamodel geeft inzicht in de kosten per kostenbron, per kostenplaats, per ict-dienst, per leverancier, per gebruiker, per ict-component en per maand. De oorsprong van de data is te bekijken via een drill down-menu. Op deze manier is alle data te herleiden tot de brondata. Dit brengt de nodige transparantie over waar de data vandaan komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-30T10:44:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.