VNG werkt aan centrale oplossing voor Europese poort

Dit artikel delen:

Onder regie van de VNG werken gemeenten aan een centrale invoervoorziening voor de Single Digital Gateway (SDG). Deze poort gaat Europeanen toegang geven tot informatie, procedures en diensten. Dat is handig als burgers verhuizen naar een andere lidstaat of daar een bedrijf willen starten.

Een aantal diensten moet volledig digitaal beschikbaar worden gesteld voor grensoverschrijdend verkeer binnen de EU. Burgers en ondernemers krijgen voor deze diensten het recht om eenmalig gegevens aan te leveren binnen de EU. Vanaf eind 2022 zijn gemeenten namelijk verplicht om informatie over hun producten en diensten in het Nederlands en Engels beschikbaar te stellen. Uiteindelijk komt alle informatie terecht op de website YourEurope.eu.

De VNG werkt daarbij samen met de nationale portalen rijksoverheid.nl en ondernemersplein.nl. Ontwikkeld wordt een content management systeem (CMS), waarmee gemeenten zelf specifieke informatie kunnen invoeren en beheren. Denk aan lokale openingstijden, leges en contactinformatie. De SDG-invoervoorziening ontsluit de specifieke, lokale teksten via een softwarekoppeling naar de nationale portalen. Gemeenten hoeven dus geen eigen Engelstalige website te maken. 

Begin 2022 is deze SDG-invoervoorziening beschikbaar. De VNG geeft gemeenten het dringende advies om gebruik te gaan maken van de SDG-invoervoorziening. Afzonderlijke gemeentelijke oplossingen kosten meer tijd en geld kosten. Bovendien werkt de VNG samen met landelijke partijen. De bedoeling is als één overheid de dienstverlening zo compleet mogelijk aan te bieden aan EU-burgers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-27T17:50:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.