Scriptie aansprakelijkheid in dataketen wint prijs

Anna Keuning gelauwerd met Frankenprijs van SGOA

Met haar onderzoek naar problemen bij de uitwisseling en het gebruik van persoonsgegevens in organisatieketens, heeft mr. Anna Keuning de Hans Frankenprijs binnengesleept. De scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting Geschillenoplossing Automatisering (SGOA). Keuning schetst hoe ketenpartners mogelijk juridisch aansprakelijk zijn voor fouten in gedeelde gegevens.

Keuning schreef de masterscriptie als onderdeel van haar rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In het document beschrijft ze dat organisaties vaak afhankelijk zijn van gegevens die andere partijen verstrekken. In dit proces kan veel fout gaan. De impact van één foutje kan door de hele keten doorwerken en mensen hard raken, schrijft de SGOA.

De oud-rechtenstudent onderzocht wat de juridische mogelijkheden zijn om ketenpartners aansprakelijk te stellen. Ze komt ook met ideeën om de bescherming van mensen te versterken. Een zeskoppige jury selecteerde Keunings scriptie uit meerdere inzendingen.

Juridische aspecten van digitale ontwikkelingen

De SGOA is een onafhankelijk geschilleninstituut dat ict-conflicten behandelt. Voor de vierde maal reikte de stichting de Hans Frankenprijs uit. Het doel van de prijs is het stimuleren van academische en hbo-scripties die betrekking hebben op de juridische aspecten van digitale ontwikkelingen.

De aanmoedigingsprijs is vernoemd naar de voormalig hoogleraar ict-recht Hans Franken. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van het vakgebied informaticarecht in Nederland.

De titel van Keunings masterscriptie is 'Correcting errors within a chain network - The allocation of responsibilities of chain actors and the legal protection against chain errors from the perspective of European and Dutch law'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De scriptie met voorwoord is te vinden onder https://www.sgoa.eu/media/911153/202-11018thesis-complete-Anna-Keuning-met-voorwoord.pdf.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-06T17:15:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.