Data Sharing Coalition scoort 50ste deelnemer

Data

De Data Sharing Coalition heeft haar vijftigste deelnemer aan zich weten te binden. Te weten, Linksight, een spin-off van TNO dat software biedt voor privacybestendige decentrale data-analyses. In minder dan twee jaar tijd zit dit open en internationale initiatief, waarin een grote verscheidenheid aan organisaties samenwerkt, op dit aantal.

De coalitie spreekt van een belangrijke mijlpaal voor dit initiatief voor het ontsluiten van de waarde van data voor het Nederlandse bedrijfsleven. Deelnemers van de coalitie zijn bedrijven uit allerlei sectoren en domeinen die samen meer dan 100.000 organisaties vertegenwoordigen die data delen.

De Data Sharing Coalition definieert en realiseert samen met zijn deelnemers diverse ‘use cases’: concrete toepassingen voor het delen van data, die inzichtelijk maken welke waarde het ontsluiten van data oplevert. Om deze use cases betrouwbaar, schaalbaar en efficiënt te kunnen inrichten, stelt de Data Sharing Coalition tools, expertise en resources beschikbaar voor organisaties die aan de slag willen met het delen van data.

De use cases leiden niet alleen tot nieuwe waardecreatie, maar bieden ook inzichten in de uitdagingen die deelnemers ervaren. Het bundelen van al deze inzichten helpt de Data Sharing Coalition om te bepalen welke condities nodig zijn om het delen van data te vereenvoudigen. Deze inzichten zijn cruciaal om uiteindelijk generieke afspraken voor het delen van data te kunnen vastleggen. Ook dit jaar zal de Data Sharing Coalition werken aan nieuwe use cases, ter aanvulling op de zeven use cases die al in ontwikkeling zijn.

Grip op data

Het delen van data is niet nieuw, maar vindt nu vaak alleen bilateraal of binnen een sector of domein plaats. Om de maximale waarde van data in de hele digitale economie te benutten is het belangrijk dat data tussen bedrijven, sectoren en domeinen gedeeld wordt. Om dit op een schaalbare en efficiënte manier te doen zijn generieke afspraken voor het delen van data nodig. Welke afspraken dat precies moeten zijn verkennen deelnemers van de Data Sharing Coalition sinds de oprichting van de coalitie in januari 2020.

De generieke afspraken die gemaakt moeten worden, gaan over de zakelijke, juridische, operationele, functionele en technische voorwaarden waaronder data kan en mag worden gedeeld. Grip op data geldt hierbij als een belangrijke vereiste: het delen van data moet plaatsvinden onder controle van de rechtmatige eigenaar. Het uitgangspunt voor deze afspraken is het Data Sharing Canvas. Dit document dient als fundament voor het generieke afsprakenstelsel dat de coalitie in 2025 wil opleveren. Ook geeft het organisaties duidelijke kaders om vertrouwen en technische interoperabiliteit in te richten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-25T18:28:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.