Keymolen hoogleraar regulering digitale technologie

Esther Keymolen (foto: Tilburg University)

Dr. Esther Keymolen is per 1 april hoogleraar Regulering digitale technologie aan Tilburg University. Haar onderzoek spitst zich toe op de juridische aspecten van aansprakelijkheid, accountability en verantwoordelijkheid binnen sociale en technologische contexten, zoals artificiële intelligentie en datagedreven processen.

Keymolen is universitair hoofddocent Filosofie van datagedreven technologie aan de Tilburg Law School. De kersverse hoogleraar heeft een achtergrond in filosofie en ethiek van technologie en postfenomenologie, een stroming binnen de hedendaagse filosofie. Ze onderzoekt de rol van vertrouwen en privacy in datagedreven omgevingen en kijkt daarbij vooral naar de rol en verantwoordelijkheid van publieke actoren bij gebruik en regulering van datagedreven technologie, zoals ai en systemen voor geautomatiseerde besluitvorming.

Ondoorzichtig

Er is veel te doen om artificiële intelligentie en datagedreven technologie, schrijft de universiteit. Zo kunnen zelfs experts de schade die ai-technologieën veroorzaken vaak niet voorzien, doordat verwerkingsprocessen doorgaans ondoorzichtig zijn. Bovendien functioneert kunstmatige intelligentie in een netwerk van bijvoorbeeld bedrijven, gebruikers, ontwikkelaars en andere technologieën. Dit maakt beoordeling van de betrouwbaarheid en toewijzing van verantwoordelijkheid van digitale technologie complex.

Volgens prof. dr. Geert Vervaeke, decaan van Tilburg Law School, is Keymolen 'een enthousiaste docent met een missie om de techno-morele kennis, attitudes en vaardigheden voor datawetenschappers en alle andere professionals die betrokken zijn bij ai te versterken.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-01T15:38:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.