Hoop op betere data-uitwisseling in zorg herleeft

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen dat ervoor moet zorgen dat verschillende zorgsystemen met elkaar kunnen communiceren. Heel politiek Den Haag hoopt dat met de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) de huidige impasse is te doorbreken. Doel is dat zorgverleners eenvoudig gegevens met elkaar kunnen delen en zo beter en sneller hun patiënt kunnen helpen.

Het kan echter nog wel even duren voordat alle onderliggende regelgeving gereed is. Als eerste wordt de medicatieoverdracht, momenteel nog een heikel punt, vlot getrokken. Althans dat is de hoop. Uitgewerkte regels hiervoor moeten volgend jaar in werking treden. Dan dienen gegevens over medicatie verplicht elektronisch te worden uitgewisseld. Nu moeten data vaak handmatig worden overgetypt met alle kans op fouten. Andere data-uitwisselingen komen vanaf 2024 aan de beurt. Ook dan liggen er nog een aantal hobbels op de weg.

De Wegiz richt zich primair op de uitwisseling van gegevens, niet op het verwerken van die data in het zorg-informatiesysteem zelf. De Tweede Kamer wil dat ook wat wordt gedaan aan de te grote marktmacht van sommige ict-leveranciers waaronder ChipSoft. Door enkele eisen op te nemen waaraan ict-producten in de zorg moeten voldoen, kunnen vendor lock-ins afbrokkelen. Met eisen zoals kosteloze dataportabiliteit valt de keuzevrijheid voor zorgaanbieders en de marktwerking te verbeteren. Ook VWS-minister Ernst Kuipers is overtuigd van de noodzaak dat het overstappen tussen verschillende systemen moet worden vergemakkelijkt.

Moties

"Unaniem schaarde de Kamer zich achter voorstel van Joba van den Berg (CDA) en Maarten Hijink (SP) om in de wet op te nemen dat systemen van zorgaanbieders verplicht open standaarden (api’s) gebruiken"

Inmiddels heeft het probleem van de gegevensuitwisseling de volle aandacht van de Kamer. Afgelopen dinsdag werd op dit gebied een groot aantal moties aangenomen. Unaniem schaarde de Kamer zich achter voorstel van Joba van den Berg (CDA) en Maarten Hijink (SP) om in de wet op te nemen dat systemen van zorgaanbieders verplicht open standaarden (api’s) gebruiken. Dit moet het het openmaken van de ict-markt vergemakkelijken. Binnenkort kan al de eerste versie van een api-strategie gereed zijn.

Caroline van der Plas (BBB) kreeg de handen op elkaar voor een motie dat uitgewisselde medische data nooit voor andere zaken worden gebruikt dan in de Wegiz is bedoeld. Bovendien moet de burger regisseur blijven over eigen medische gegevens.

Jacqueline van den Hil (VVD) zag haar voorstel aangenomen dat de regering bij medische gegevens het eigendomsrecht gaat regelen. Verder wil ze dat in spoedeisende situaties zorgverleners gegevens mogen uitwisselen tenzij de patiënt hier eerder geen toestemming voor heeft verleend. Met een opt-out zijn relevante medicatiegegevens van patiënten beschikbaar voor alle zorgverleners die hen behandelen.

Unaniem schaarde de Kamer zich achter een motie van Joba van den Berg (CDA) dat er een jaarlijkse monitoring komt van de markt voor zorg-ict. Ook wordt elk jaar bekeken hoe ver de onderlinge medische gegevensuitwisseling is gevorderd. Om de toetreding van nieuwe, disruptieve spelers te bevorderen is het nodig eerst meer inzicht te krijgen in de marktsituatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-29T10:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.