CWI-spinoff DuckDB Labs op avontuur in de VS

Amsterdams databasebedrijf betrokken bij Amerikaanse startup Motherduck

DuckDB is ontwikkeld door CWI-onderzoekers Hannes Mühleisen en Mark Raasveldt (r.)

Databasebedrijf DuckDB Labs, spin-off van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), heeft in Amerika samen met enkele database-veteranen de startup Motherduck opgericht. Dit jonge Amerikaanse bedrijf ontving deze week 47,5 miljoen dollar van onder meer techinvesteerder Andreessen Horowitz. Daarmee bouwt de onderneming een clouddienst bovenop het opensource-databasesysteem DuckDB.

DuckDB werd in 2019 gelanceerd door Hannes Mühleisen en Mark Raasveldt, twee onderzoekers van onderzoeksgroep Database Architectures van het CWI. Zij bedachten een database die je makkelijk installeert en kunt inbedden in lopende processen. Dit maakt nieuwe toepassingen mogelijk, zoals voor mobiele apps en zelfsturende auto's. Het systeem werkt overal, snel en zelfs in een webbrowser, waardoor het populair is onder datawetenschappers en techbedrijven. Het wordt maandelijks ruim achthonderdduizend maal gedownload.

In 2021 werd het databasesysteem ondergebracht bij CWI-spinoff DuckDB Labs, onder leiding van Mühleisen en Raasveldt. Dit bedrijf is nog steeds gevestigd bij CWI op het Amsterdam Science Park.

Google BigQuery

"We bouwen een data-analyseplatform dat met je meegroeit, zonder de complexiteit van gedistribueerde systemen"

DuckDB trok de aandacht in de Verenigde Staten. Daar bedacht Jordan Tigani een manier om dit databasesysteem als een clouddienst te gebruiken. Een beetje zoals hij dat eerder had gedaan bij de oprichting van BigQuery, het cloudgebaseerde data-analyseplatform van Google. Tigani richtte samen met andere techveteranen en met medewerking van DuckDB Labs Motherduck op en regelde deze week dus de investering van 47,5 miljoen dollar.

Het idee achter Motherduck is dat het een goed alternatief is voor grote leveranciers van cloudoplossingen voor data-analyse. Die richten zich volgens de startup vooral op de verwerking van extreem grote hoeveelheden data, wat voor een gemiddelde gebruiker niet relevant is. Het jonge bedrijf belooft gemakkelijke en snelle verwerking van data, een gepersonaliseerde gebruikerservaring, zonder hoge kosten.

Gevectoriseerd

Dataverwerking gebeurt bij DuckDB kolomgebaseerd en gevectoriseerd en dit betekent volgens Motherduck dat je zelfs op een simpele laptop een databasetabel met een miljard rijen binnen een seconde kunt uitvoeren.

'We bouwen een data-analyseplatform dat met je meegroeit, zonder de complexiteit van gedistribueerde systemen. Je kunt met gemak opschalen en afschalen als je behoeften veranderen', stelt Motherduck op de website. Het team van Tigani omvat mensen afkomstig van databedrijven zoals Google, Snowflake, Databricks, AWS, Meta en Elastic. Motherduck is gevestigd in Seattle.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-18T16:20:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.