Ruim helft bedrijven gebruikt tape voor dataopslag

Tape-opslag bij Backupned, leverancier van backupdiensten in Oosterbeek

De drager lijkt al zo oud als de straat, maar nog steeds duikt tape bij meer dan de helft van bedrijven in de Benelux op een bepaald punt in de levenscyclus van hun productiedata. Al gaat er bij data in bedrijven intussen veel aandacht voor ransomware.

Dat blijkt uit het internationale 'Veeam Data Protection Trends Report 2023' waar we vooral de resultaten van de 265 respondenten uit de Benelux bekijken. Opvallend is dat zowat een derde van de organisaties aangeeft dat ransomware (inclusief het voorkomen en herstel ervan) de grootste belemmering was voor initiatieven voor digitale transformatie of modernisering van hun it, vanwege de budgettaire en personele druk.

Een kwart van de Benelux-bedrijven had in 2022 geen last van ransomware-aanvallen. No eens een kwart kreeg te maken met één aanval. 39 procent moest afrekenen met twee of drie aanvallen en tien procent kreeg te maken met vier of meer ransomware-aanvallen in 2022.

Levenscyclus

Gevraagd naar de media die binnen backupsystemen worden ingezet, gaven organisaties in de Benelux aan voornamelijk gebruik te maken van schijven, al wordt 65 procent van de productiegegevens opgeslagen in een cloud op een bepaald punt in de levenscyclus.

Iets meer dan de helft van die productiegegevens wordt opgeslagen op een tape op een bepaald punt in de levenscyclus. Dat is een opvallend resultaat voor een opslagdrager die qua concept toch al wel wat jaren op de teller heeft. Ook al zijn schijven en cloud als opslagdrager intussen dus wel meer van tel.

Dubbele uitdaging

De algemene bevinding van het internationale onderzoek waar wereldwijd zowat 4.200 IT-leiders en -implementeerders van over de hele wereld bij betrokken zijn, is dat organisaties te maken hebben met complexere hybride IT-omgevingen. Daarnaast, zo klinkt het, verhogen organisaties hun budgetten om cyberaanvallen af te weren, en om bij te blijven wat betreft diversificatie van productieomgevingen in verschillende clouds.

Maar de algemene conclusie lijkt volgens Veeam met name dat it-leiders het gevoel hebben dat ze niet voldoende beschermd zijn. ‘It-leiders staan voor een dubbele uitdaging. Ze bouwen en ondersteunen steeds complexere hybride omgevingen, terwijl het volume en de complexiteit van cyberaanvallen toeneemt’, zegt Danny Allan, cto bij Veeam. ‘Dit is een grote zorg, aangezien leiders nadenken over hoe ze bedrijfsactiviteiten kunnen herstellen na elk type verstoring.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-18T09:59:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.