Commvault ziet groeirecord saas 'dankzij' ransomware

Bart Tournier, verkoopdirecteur Commvault-Benelux.

Backup- en herstel-specialist Commvault ziet de omzet uit zijn saas-product Metallic flink groeien. Het bedrijf verwacht dat komend jaar de omzet uit die dienst de honderd miljoen dollar zal bereiken. Mede door de toename van ransomware-aanvallen investeren veel bedrijven in hun informatiebeveiliging en daar profiteert Commvault van.

Dat zei sales director Benelux, Bart Tournier tijdens het klantevenement Connections on the Road in het Louwman Museum in Den Haag. Daar kwamen zo’n 150 klanten en partners op af; ongeveer hetzelfde aantal volgde online het evenement.

In de bibliotheek van het museum, waar Tournier zich net heeft vergaapt aan afbeeldingen van auto's uit James Bond-films, vertelt hij dat de omzet uit Metallic op dit moment op 75 miljoen dollar is (jaarlijks terugkerende omzet) en binnen niet al te lange tijd boven de honderd miljoen dollar zal uitkomen. ‘We behalen dan in zo’n twee jaar tijd een groei waar normaal vijf tot zeven jaar voor staat.’

"Klanten willen eerder gealarmeerd worden"

Dat Metallic afgelopen september de 75 miljoen dollar passeerde betekent een groei van vijftig procent ten opzichte van het begin van Commvaults fiscale jaar in april. Deze groei is opvallend hoog in vergelijking met de zes procent  groei die de totale omzet dat kwartaal doormaakte ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. 

Tournier ziet klanten een stap maken ‘naar de voorkant van informatiebeveiliging.’ Hij verduidelijkt: ‘Het gaat niet alleen om het dataherstel na een incident. Klanten willen eerder gealarmeerd worden, bijvoorbeeld als criminelen in hun netwerk komen.’ Hij wijst op incidenten waarbij het soms maanden duurt voordat cybercriminelen toeslaan, zoals bij de Universiteit van Maastricht. Hackers hebben dan alle tijd om ongemerkt rond te neuzen in netwerken en te bepalen welke datasets en systemen ze gijzelen voor losgeld. ‘Dat is met vroege alarmering verleden tijd’.

ThreatWise

Commvault nam begin 2022 het Israëlische TrapX over en integreerde diens detectiesoftware in het Metallic-aanbod voor backup en herstel onder de naam ThreatWise. Met ThreatWise krijgen de afnemers van de softwaredienst bij de detectie van verdacht netwerkverkeer direct een melding.

Tournier, sinds september 2020 aan boord is bij Commvault en daarvoor werkzaam voor EMC, BMC Software en Kofax, stelt vast dat we sowieso niet meer specifiek over backup praten. 'Het gaat om steeds meer zaken rondom databeveiliging. Klanten laten vaak eerst een healthcheck doen om te kijken hoe ze ervoor staan. Met die uitkomsten gaan onze partners aan de slag.’

Plannen

Tournier deelt nog wat plannen voor de Nederlandse markt. Hij wil de groep systemintegrators en de samenwerking met bestaande partners fors uitbreiden, waarbij namen vallen als SLTN, DMP, AnyLinQ, Microsoft en Oracle.

Vorig jaar sloot Commvault een grote deal met Centric. Die ict-dienstverlener zet de backup- en herstelsoftware van Commvault in voor Microsoft Office 365- en Azure-cloud-omgevingen van zijn klanten. Centric biedt Commvault Metallic als ‘managed service’ aan.

Desgevraagd zegt Tournier nog geen gevolgen te zien van de geopolitieke wind die door ict-land waait, waarbij Russische en Chinese spelers worden geboycot vanwege vermeende banden met de staat. Onder andere het van oorsprong Russische Veaam is een geduchte concurrent voor het van oorsprong Amerikaanse Commvault.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-09T10:15:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.