Deventer experimenteert met 3d-mesh van Esri

Gemeente Deventer werkt samen met Esri Nederland aan een 3d-mesh van de stad en directe omgeving. Dit is een fotorealistische weergave van de bebouwde omgeving op schaal in 3d, aangevuld met allerlei data die gebruikers veel inzicht geven.

Deventer werkt al met een digital twin, een digitale kopie van de stad waarin meer informatie kan worden verzameld. Maar dit vraagt nog altijd de aanvullende inzet van sensoren en vaak handmatig werk door bijvoorbeeld landmeters. Een 3d-mesh (letterlijk gaas) kan dit veranderen. Dit is een technologie die haarscherpe luchtfoto’s (zowel nadir - een voetpunt - als oblique, luchtfoto’s genomen in een hoek van 45 graden) combineert met Lidar-gegevens (het door middel van laserpulsen bepalen van de afstand tot een object of oppervlak).  

Volgens de gemeente biedt de uitbreiding van de digital twin met een 3d-mesh meer voordelen en gebruikstoepassingen. Zo kan de fotorealistische weergave helpen om de gevolgen van woningbouw nauwkeuriger in kaart te brengen of bij civieltechnische ingrepen het nieuwe ontwerp te presenteren in de mesh voor participatiedoeleinden. Door de data en beelden beschikbaar te stellen kunnen ook architecten en planologen ermee werken.

Het 3d-mesh-project bevindt zich nog wel in een experimentele fase, benadrukt de gemeente. Zij raakte tijdens een presentatie van geo-softwareleverancier Esri over 3d-meshes geïnspireerd. Het samenwerkingsverband De Kien, de stadscampus van Deventer waar talent en tech samenkomen (en waar ook Universiteit Twente en der hogescholen Aventus en Saxion deel van uitmaken) werd ingeschakeld om samen te ontdekken wat een 3d-mesh voor de stad kan betekenen. Voor de luchtfotografie gebruikt Deventer de beelden van luchtfotografie- en landmeterbedrijf Kavel 10.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-13T12:46:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.