CRF Institute certificeert 18 Nederlandse ict-werkgevers

Ondanks dreigend tekort werft ICT-bedrijf kritisch

Uit het jaarlijkse onderzoek Top Employers ICT Nederland van werkgeverscertificeerder CRF Institute blijkt dat ruim 80 procent van de Nederlandse top ict-bedrijven komend jaar een tekort in hoogopgeleid personeel verwacht. Desondanks worden er wel hoge eisen gesteld aan nieuw personeel.

Daarnaast willen deze bedrijven de komende drie jaar het aantal vrouwen in hun organisatie flink laten toenemen. Twee derde van de Nederlandse top ict-bedrijven heeft diversiteit van het personeelsbestand bestempeld als strategische prioriteit.

Groeiend personeelsbestand

De vraag naar professionals in de ict-branche is enorm toegenomen. Voor 2012 verwachtte net iets meer dan de helft van de top werkgevers een tekort aan adequate ict-professionals. Komend jaar wordt er een tekort verwacht bij 83 procent van de bedrijven. Tweederde (67 procent) van deze bedrijven verwacht wel dat hun personeelbestand gaat groeien de komende drie jaar. Een positief signaal aangezien in veel andere branches dankzij de crisis alleen maar banen verdwijnen.

Maar de ICT bedrijven nemen niet iedereen zomaar aan. ‘De ondervraagde bedrijven zijn wel kritisch op het personeel wat ze aannemen’, zegt Ruud van Es, country manager Benelux bij CRF Institute. ‘Meer dan de helft van de werkgevers wil dat hun sollicitanten een IQ-test doet, terwijl dat vorig jaar slechts bij een derde was. Ook geven meer bedrijven aan een rollenspel en persoonlijkheidsbeoordeling uit te voeren tijdens een sollicitatieprocedure. Uit ons onderzoek blijkt dat komend jaar steeds meer bedrijven kritisch naar referenties van hun sollicitanten kijken en hen assessments laten doen om te kijken of ze in de bedrijfscultuur passen.’

Meer vrouwen gewenst

Binnen de ict-sector is het aantal vrouwen nog relatief laag. Slechts 17 procent van de werknemers in de Nederlandse ict-branche is vrouw. Dit terwijl volgens het CBS de beroepsbevolking voor bijna de helft uit vrouwen bestaat. De top ict-werkgevers in Nederland geven aan dat ze over drie jaar dit cijfer willen verhogen tot 23 procent, een toename van 35 procent. Bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven let op de man/vrouw-verhouding op de werkvloer. 78 procent heeft een diversiteitsbeleid op basis van leeftijd.

Top Employers ICT 2012/2013

Dinsdagavond 6 november 2012 reikte het CRF Institute aan achttien Nederlandse bedrijven een award uit voor Top Employers ICT 2012/2013. Tijdens het jaarlijkse awardsgala werden ABN Amro, APG, Cimsolutions, Compuware, Dimension Data Nederland, Equens, Imtech ICT, Info Support, NCIM Groep, Ordina, Pinkroccade Healthcare, ProRail, Simac Techniek, Sioux, SNS Reaal, Tata Consultancy Services, T-Systems Nederland en Unit4 gecertificeerd als ICT Top Employer 2012/2013.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bedrijven mogen best kritisch zijn, maar als ik zie dat er voor een ontwikkelaar soms universitaire opleidingen worden gevraagd, dan begin ik me af te vragen hoe we het vroeger deden (ik ben 57 en zoek naar werk).
Een IQ test prima, wat welke verwachtingen heb je? En dan valt me in het artikel deze regel op: "Uit ons onderzoek blijkt dat komend jaar steeds meer bedrijven kritisch naar referenties van hun sollicitanten kijken en hen assessments laten doen om te kijken of ze in de bedrijfscultuur passen."
Daar ben ik al al tegen aan gelopen, ik zou, zo veronderstelde men, geen affiniteit met hun klantenkring hebben. Toch raar om daar op afgewezen te worden.
Het zou bedrijven sieren om mensen aan te nemen die niet helemaal in het plaatje passen en hen dan verder op te leiden. Grote kans dat je ze ook langer binnen houdt. Alleen zijn veel bedrijven bang dat als ze een werknemer opleiden, dat die er na de opleiding vandoor gaat naar een ander werkgever. Helemaal voorkomen kan je dat niet, maar daar is vast wat op te bedenken, en dan bedoel ik niet allerlei boetes die je een werknemer oplegt.

@Jaap, dat was mij inderdaad ook opgevallen, maar ik vond het vreemd dat je onderzoek in de toekomst kunt verrichten. Terwijl je uitsluitend kunt onderzoeken wat in het verleden plaats vond.

Wat ook niet naar voren komt is het feit dat in eerdere loopbaan artikelen ook al belicht is, nl dat werkgevers jong en "goedkoop " personeel wensen aan te nemen, wat hier verwoord is als:" en hen assessments laten doen om te kijken of ze in de bedrijfscultuur passen"

Het veronderstelde tekort aan ICT-ers, er wordt in andere artikelen gerept van meer dan 10.000, rijmt op geen enkele wijze met de ontslagrondes bij grote detacheerders. Ik ben zelf als ZZP-er werkzaam in de ICT en als het tekort werkelijk zo groot zou zijn dan zou mijn telefoon, net als in de jaren voor de crisis, roodgloeiend staan en dat is dus niet het geval. Ik wordt sporadisch benaderd. Ik geloof dus helemaal niet dat er een werkelijke tekort is aan hoog opgeleide ICT-ers. Even voor de duidelijkheid, ik ben universitair geschoold en ik ben ervaren ICT-er. Bij navraag in mijn netwerkt en bij mijn klanten blijkt ook niet dat er een tekort is. Dus volgens mij klopt hier iets niet.

Mijn stelling is dat 50% van alle aanvragen (voor personeel) eigenlijk een nijpend probleem blootleggen: m.a.w. niet de inzet van meer personeel is de oplossing, maar het antwoord op het (nog niet benoemde) probleem moet worden opgelost.
In antwoord op Kees kan ik mij voorstellen dat veel organisaties "denken dat ze meer personeel nodig hebben", maar er uiteindelijk niet voor gaan. Ik ben zelf nu al een tijd lang werkeloos en ik zie vaak na een paar maanden dezelfde functie weer in roulatie komen. Bij navraag blijkt dat ze niemand hebben kunnen vinden. Ik bied ze kosteloos aan om de reden van de wens om meer personeel te willen aannemen te onderzoeken. Dat is blijkbaar (nog) steeds een stap te ver :-)

jajaja nou weten we het wel. Het bedrijfsleven zoekt adequate ict-professionals en of wij nu academisch, HBO, oud, jong, ervaren, onervaren, commercieel, technisch georienteerd, gespecialiseerd of generalist zijn..
Wij passen nou net niet in het profiel.

En ben je vrouw met al die eigenschappen, dan ben je te duur of ben je niet eens commercieel genoeg om je eigen marktwaarde in te schatten :-)

Hoeveel vrouwen volgen een universitaire studie t.o.v. het aantal mannen. Moet dat niet leidend zijn in de bepaling van de verhouding? Het kan wel een wens zijn meer vrouwen, maar die moeten er dan wel zijn. Of zeggen we dan gewoon weer: Het aantal kandidaten is moeilijk in te vullen.. Kortom: wel genoeg mannen maar geen vrouwen dus het is niet op te lossen.... Mij is geleerd: lieve koekjes worden niet gebakken, wel lekkere...

Daar is een oud Hollands spreekwoord voor:
Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

Als werknemer moet je door allerlei hoepeltjes springen om te zien of je wel goed kan springen en dan krijg je een jaarcontract aangeboden ondanks dat het ontslagrecht al is versoepeld. Dat geeft je zeker het gevoel dat ze echt op je zitten te wachten.

De huidige generaties die nu van hun opleiding het bedrijfsleven instromen zijn trouwens al slachtoffer van de 'onderwijs inflatie' die voortkomt uit het feit dat opleiders per afgestudeerde betaald worden en dus de opleidingen constant naar beneden worden bijgesteld. Kunnen ze niets aan doen maar het houdt wel in dat de markt voor om- of bijscholing wel groei potentieel heeft. (Kunnen oudere IT'ers altijd nog in het klaslokaal gaan staan.)

Werkgevers zijn gewoon verwend (en laten we eerlijk zijn werknemers ook).

Op mijn hele ICT opleiding zat maar 1 vrouw. Vrouwen kiezen in het algemeen voor andere studies. Ik zou meer vrouwelijke collega's ook wel leuk vinden, maar het is niet anders.

Gezien de tegenstrijdigheden in de media over het onderwerp "Tekort aan ICT'ers" weet je bijna niet wat je moet geloven.
Graag zou ik de onderzoekers en opstellers van het rapport van dit onderzoek hierbij de gelegenheid willen geven om een korte toelichting te geven op het onderzoek en in te gaan op de bovenstaande reacties. Wellicht is het een idee dat Sander als publicist van dit artikel eens de onderzoekers uitnodigt om mee te debatteren.

Het is gewoon een kwestie van inkoop versus verkoop en geen vraag versus aanbod. Inkoopprijs moet zo laag mogelijk (lees jong) en verkoopprijs maximaliseren. That's it. Gewoon business. Maandelijks worden er wagonladingen mensen aangenomen en ontslagen. Te duur mag vertrekken en lekker goedkoop wordt steeds lastiger te vinden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-07T07:49:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.