Linux immuun voor cross-platformvirus

Het virus dat begin april door Kaspersky Labs werd gesignaleerd en dat zowel Windows als Linux zou kunnen infecteren, heeft weinig grip op recente Linux-versies.

De reden dat het virus het open source besturingssysteem niet plat legt, is volgens Linus Thorvalds te danken aan een goedaardige bug in de Linux-kernel. Toen bleek dat het virus geen effect had, zijn ontwikkelaars op onderzoek uit gegaan en kwamen erachter dat het door een obscure bug komt in de compiler die door Linux wordt gebruikt. De bug treft versies van Linux die werden gecompileerd met behulp van een bepaalde kerneloptie, 'regparm' genaamd.

Thorvalds heeft het probleem in zijn Linux-kernel opgelost. De meeste mensen zullen hier pas iets van merken bij het uitbrengen van versie 2.6.17 van de kernel.

De Linux-vader vindt niet dat zijn patch het onlangs uitgebrachte virus en dus de hackers helpt. Ten eerste bestrijdt hij de mening dat Virus.Linux.Bi echt een virus is. "Het is eigenlijk gewoon een programma dat wegschrijft naar bestanden waar het bij mag komen", legt hij uit aan Computerworld. Daarnaast is het voor "iedere serieuze slechterik" slechts een peuleschil om de compilerbug te omzeilen, aldus Thorvalds.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-20T09:52:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.