Novell levert SUSE Linux Enterprise 10 platform

Dit artikel delen:

Novell presenteerde op de LinuxWorld Conferentie in San Fransisco deze week zijn SUSE Linux Enterprise 10 platform, bestaande uit de Enterprise Server en de Enterprise Desktop.

De desktopversie, waarvan de wereld in maart al een voorproefje kreeg, maakt deel uit van de Novell Linux Desktop-familie. Deze lijn werd opgezet om een stabiel, goedkoop alternatief te bieden voor Windows XP, en dan vooral in bepaalde markten waar de eisen aan clients minder hoog waren dan die aan gewone bedrijfsclients worden gesteld.

De serverversie draait op de 2.6.16 Linux-kernel en bevat Novells AppArmor-technologie. Deze technologie levert verbeterde beveiliging en bindt de strijd aan met Red Hats SELinux die gelijksoortige mogelijkheden biedt.

In 2004 noemde Novell zijn desktopproductlijn Novell Linux Desktop. Deze naam is gesneuveld bij het uitbrengen van SUSE Linux Enterprise Desktop. Daarnaast ziet de software er significant anders uit dan zijn voorgangers. Dit is voornamelijk te danken aan de grafische Xgl-verbeteringen. Deze technologie biedt een verbeterde grafische user interface met een 3D-desktop.

Het bedrijf paste ook de prijzen voor zakelijke klanten aan. De Enterprise Server-versie is beschikbaar voor zowel mainframe als niet-mainframe servers. Klanten kunnen kiezen uit basis-, standaard- en voorkeursondersteuning.

Red Hat zal waarschijnlijk snel versie 5 van zijn Enterprise Linux software uitbrengen. Rekening houdend met Novells ontwikkelcyclus, wordt versie 11 van het zakelijke platform over 18 maanden verwacht. Thuisgebruikers moeten nog even geduld hebben, want in tegenstelling tot de zakelijke versie is de nieuwste particuliere versie, Novell SUSE Linux 10.1, enigszins vertraagd. De volgende versie (10.2) van deze software krijgt een nieuwe naam, openSUSE 10.2. Op dit moment bevindt deze programmatuur zich in de alpha2-ontwikkelfase onder de codenaam Basilisk Lizard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-18T09:32:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.