Red Hat gaat prijzenslag met Oracle niet aan

Red Hat laat weten dat het de prijzen voor ondersteuning van zijn Linux-distributie niet verlaagt. Het bedrijf gaat dus geen prijzenslag aan met Oracle, die vorige week goedkopere ondersteuning voor een eigen Red Hat-kloon aankondigde.

De aandelenkoers van het open source-bedrijf is direct na de aankondiging van Oracle-ceo Larry Ellison bijna 25 procent ingestort. Dat komt neer op een waardedaling van bijna een miljard dollar. Vlak voor de aankondiging, waarover al geruchten rondgingen, liet Red Hat weten zich geen zorgen te maken en dat Oracle's plannen weinig inhouden. Nu zegt de Linux-distributeur zijn prijzen niet te verlagen en dat het blijft samenwerken met de database-producent.

Ceo Matthew Szulik van Red Hat lijkt het agressieve oprukken van Oracle rustig af te wachten. Ondertussen komt het bedrijf met een pr-campagne 'Unfakeable Linux'. Analisten menen echter dat het Linux-bedrijf zijn nieuwe concurrent niet ongestraft kan negeren. Het gaat zeer waarschijnlijk marktaandeel verliezen, ondanks het feit dat analisten ook eraan twijfelen of Oracle echt in staat is ondersteuning te bieden voor een product dat het niet zelf in handen heeft, dus waarvan de ontwikkeling niet goed te sturen valt. 

De open source-aard van Linux maakt dit probleem minder erg dan bij niet-open software het geval zou zijn. Daarnaast is een eventuele afsplitsing mogelijk, waarbij Oracle's Red Hat-kloon (genaamd Unbreakable Linux) een eigen ontwikkelpad volgt. Analisten achten het echter waarschijnlijker dat de database-producent Red Hat onder druk zet totdat deze failliet is of goedkoop genoeg om over te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-30T11:28:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.