FSF onderzoekt rechten Novell op Linux

De Free Software Foundation (FSF) bekijkt of Novell wel het recht heeft om toekomstige versies van Linux (onder gplv3) te verkopen. De open source community heeft namelijk zijjn twijfels, omdat Novell recentelijk een samenwerkingovereenkomst sloot met Microsoft.

Middelpunt van de discussie zijn de uitspraken van Microsoft-topman Steve Ballmer, die vorig jaar stelde dat Linux door Microsoft gepatenteerde technologie gebruikt en dat de softwaregigant dus recht heeft op compensatie. De overeenkomst tussen Novell en Microsoft houdt onder meer in dat Novell Microsoft betaalt om patentzaken tegen het bedrijf of tegen zijn klanten te voorkomen. "De community wil er alles aan doen om deze overeenkomst en gelijksoortige deals dwars te zitten", zegt FSF-advocaat Eben Moglen. "Ze hebben reden om bezorgd te zijn. Dit kan het begin zijn van een agressieve patentstrategie van Microsoft."

De advocaat denkt dat er in de komende derde versie van de General Public License (gpl) van Linux ammunitie te vinden is om de deal te torpederen. Een eventueel distributieverbod zou dan ook nieuwe versies betreffen, die gebruikmaken van gplv3. Binnen twee weken zou het bestuur van de FSF over de kwestie beslissen. Novell zegt die beslissing af te wachten voordat het reageert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-06T11:06:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.