Managed hosting door True

OpenXML-vertaler slaat brug met ODF

 

De eerste versie van de door Microsoft gesteunde OpenXML Translator is verschenen. Deze conversietool slaat een brug tussen het OpenXML- en ODF-bestandsformaat (Open Document Format). De Translator is een plugin voor Word 2007 dat OpenXML als standaardformaat heeft, maar de tool werkt ook met oudere versies van Microsofts tekstverwerker.

De volgende fase voor de samenwerkende Franse, Duitse en Indiase bedrijven (respectievelijk CleverAge, Dialogika en Aztecsoft) is conversie voor spreadsheet-applicatie Excel en presentatie-applicatie Powerpoint. Microsoft financiert de ontwikkeling van dit conversieproject, maar draagt zelf geen code bij. De Office-leverancier prefereert het zelf ontwikkelde OpenXML, gebaseerd op het open XML. Critici zien in OpenXML toch een gevaar voor leveranciersafhankelijkheid; informatie zou 'gevangen' kunnen zitten in een bestandsformaat dat dan gekoppeld is aan specifieke applicaties. De conversietool moet die zorgen wegnemen, maar het is wel een plugin voor Microsofts kantoorsoftware.

OpenXML-tegenhanger ODF is ontwikkeld door het OASIS-consortium, dat IBM en Sun onder de leden telt. Beide op XML gebaseerde bestandsformaten zijn officieel open standaard; de eerste is geratificeerd door de ECMA (European Computer Manufacturers Association), de tweede door de ISO. Microsoft heeft 'zijn' standaard na de goedkeuring door de ECMA nu ook ingediend bij de ISO.

Online
sourceforge.net/projects/odf-converter

Informatie vrij?
Maak jij je zorgen om bestandsformaten? Of zal informatie altijd wel vrij toegankelijk blijven?
Mail je mening: computable.lezers@bp.vnu.com

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1860669). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.