'Software moet zuiniger'

Software zou zuiniger moeten omgaan met de hulpbronnen van een computer, zo vindt Jack van Driel, cto van IBM Benelux. Chris Verhoef, hoogleraar Informatica aan de VU, betwijfelt of dit nodig is voor bedrijfsapplicaties; wel is dit nuttig voor mobiele apparatuur.

Na een relaas over de revolutie van energiezuinige systemen, vertelt Van Driel dat de afgelopen jaren heel veel is bereikt op het zuiniger maken van processoren, koelsystemen en dergelijke, maar dat die verworvenheden alleen de hardware betreffen. In zijn ogen is nu de software aan de beurt. "Daar zijn ook nog heel wat inefficiënties uit te halen", meent hij. "Als je bedenkt dat een besturingssysteem als Vista veertig miljoen regels code bevat en het wholesale banking systeem van ABN-Amro, dat wereldwijd miljoenen klanten bedient, even groot is, dan is daar volgens mij nog een wereld te winnen." Verhoef reageert met de opmerking dat niet de hoeveelheid bepalend is, maar wat het doet: regels code die niks doen, gebruiken ook geen stroom.

Overigens meent Van Driel dat maatwerk programmatuur wel zuinig is geschreven, omdat het besef efficiënt om te gaan met systeemhardware bij programmeurs altijd groot is geweest. In tegenstelling tot de makers van bijvoorbeeld Office-software, omdat de computerkracht van de hedendaagse pc meer dan voldoende is.

Juist die overmaat aan processorkracht in pc's en notebooks zorgt er volgens Verhoef voor dat een betere efficiëntie van bijvoorbeeld Microsoft Office nauwelijks effect heeft. Ook al krijgt die software een eleganter signatuur, dan merkt de gebruiker daar niks van. "Om een mailtje te schrijven en te versturen, heb je echt niet zoveel cpu-kracht nodig."

Low power computing is, zo vertelt hij, wel degelijk een serieus vakgebied. Dan gaat het echter over software voor bijvoorbeeld mobiele telefoons, pda's en andere draagbare apparatuur. "Daarbij is het belangrijk zo weinig mogelijk energie te gebruiken, om de batterij te sparen. Je moet kiezen: software optimaliseren naar stroomverbruik of naar flexibiliteit. Allebei kan niet."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In het artikel kwam ik een aantal onjuist heden tegen:
Maatwerk software werd vroeger zuinig geschreven toen computers nog veel kosten. Op alle projecten waar ik de laatste jaren maatwerk heb gemaakt werd pas gekeken of iets zuiniger kan waarneer het veel te langzaam ging. Daarvoor moet je met de huidige hardware heel veel loops maken.
Aan de andere kant heb ik ook aan Windows Vista gewerkt waar elke regel code door meerdere mensen werd gereviewd op o.a. performance. De gedachte was dat elke kleine besparing bij elkaar heel veel oplevert.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-29T10:52:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.