V1 geeft geen advies over standaardisatie OOXML

De technische commissie V1 geeft geen goed- of afkeurend advies aan het InterNational Committe for Information Technology (INCIT) over de standaardisatie van het Office Open XML-formaat van Microsoft. Deze organisatie adviseert indirect de ISO, waar Microsoft OOXML wil laten standaardiseren.

De technische commissie van het InterNational Committee for Information Technology Standards (INCITS) is het niet eens geworden over de standaardisering van het Office Open XML-formaat van Microsoft. Dat schrijft Rob Weir, lid van het technisch committee V1 van de INCITS op zijn weblog. De technische commissie zal daarom een lijst met technische overwegingen overhandigen aan de INCITS, maar zal daar geen advies aan verbinden.

In zijn blog schrijft Weir dat de samenstelling van de technische commissie V1 het afgelopen jaar sterk is veranderd. Vorig jaar had de V1 nog maar 7 leden die mochten stemmen, inmiddels zijn dat er 26. De leden die al een tijd in de commissie zitten stemden allen tegen het voorstel om OOXML een standaard te maken. Van de nieuwe leden stemde een groot deel voor het formaat. "Hier verbaas ik me niet over, omdat een groot deel van de nieuwe leden partners zijn van Microsoft", aldus Weir op zijn weblog.

Volgens een woordvoerder van Microsoft stemden meer leden voor het voorstel, waardoor de kans groot is dat de technische commissie een positief advies zal geven.

De INCITS adviseert op haar beurt weer indirect de International Standards Organization (ISO). Microsoft wil zijn Office Open XML-formaat door deze organisatie als standaardformaat laten goedkeuren. De softwaregigant probeerde het eerder bij de European Computer Manufacturers Association (ECMA), maar deze heeft inmiddels al haar goedkeuring aan het (niet Office) Open XML-formaat gegeven.

18 juli 2007: Kop aangepast en een reactie van Microsoft

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

een groot deel van de nieuwe leden zijn niet slecht partners van Micrsoft maar ook bedrijven die op Office Open XML gebaseerde oplossingen aanbieden of willen aanbieden. Het is dus niet zo gek dat deze bedrijven opkomen voor hun belangen in Office Open XML. Er zijn trouwens ook diverse bedrijven op het laatste moment bijgekomen die tegen Office Open XML hebben gestemd en de motivatie van die bedrijven lijkt puur op commercieel politieke basis gericht tegen Microsoft. Zo zijn bijvoorbeeld tegenstemmers (en grote Microsoft concurrenten) RedHat en Oracle de meeting voor deze stemronde ook lid geworden van het V1 committee. Een committe dat overigens onder voorzitterschap is van iemand die meewerkte aan ODF.

Verder is het logisch dat de oudere committee leden bijna allen tegenstemden omdat het oude committee nog vrijwel in de samenstelling zat waarmee het eerder de ODF standaardisatie heeft goedgekeurd en dus ook voornamelijk bestond uit leden met belangen in in OpenDocument.

Het is wel wat jammer dat Rob Weir dat in zijn blog niet opmerkt.
Oh wacht.
Rob Weir werkt voor IBM een fervent tegenstander van Office Open XML en Rob werkt toevallig ook nog in OASIS mee aan de formula taal voor OpenDocument. als vertegenwoordiger van IBM was hij alleen verantwoordelijk bijna 80% van alle commentaren op Office open XML die door leden van het V1 committee zijn ingebracht.

Men zegt vaak dat ze bij M$ zielig zijn omdat ze de boelbedonderen..
Maar als alle eerste 7 leden tegen stemmen vraag ik me af wat hun ahtergrond is.. Vast anti M$..

M$ doet een heleboel goede dingen maar wordt toch altijd gezien als boeman.. We moeten niet vergeten dat ze samen met IBM en Novell voor de serveromgeving een aardverschuiving mogelijk hebben gemaakt op de PC markt waardoor nu bijna iedereen met computers kan werken..

Iets wat overigens zonder M$ bijna onmogelijk had geweest..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-17T10:45:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.