Stap voor stap naar Python 3.0

Als alles goed gaat ziet eind augustus een historische versie van programmeertaal Python het levenslicht. Ontwerper Guido van Rossum: "Python 3.0 is mijn poging om de beginnersfouten die ik bij het definiëren van de taal gemaakt heb te verbeteren. Voor één keer gaan we helemaal breken met de terugwerkende compatibiliteit."

De Pythonontwerper is niet bang om de gemeenschap van Pythongebruikers van zich te vervreemden: "Het is natuurlijk eng, maar we hebben een heel solide plan voor de transitie." In december verschijnt de alfaversie van versie 2.6, die nog wél compatibel zal zijn met vorige versies, maar daarnaast toegang biedt tot Py3k-eigenschappen via het future-statement en door een ‘Py3k warnings mode'.

Van Rossum adviseert om bestaande projecten eerst te porten naar versie 2.6 en vervolgens de 2to3 converter te gebruiken die 2.6-code automatisch vertaalt naar versie 3.0. Als de vertaalde code toch fouten bevat, moet terug worden gekeerd naar de broncode in 2.6-formaat. Het wordt afgeraden om de automatisch gegenereerde 3.0-code handmatig aan te passen. Wie zich aan dit advies houdt, kan zijn clientèle namelijk automatisch twee softwareversies bieden: een die draait op 2.x- en een die draait op 3.0- platformen.

Gebruikers die terugschrikken voor dit proces, hoeven volgens Van Rossum niet te vrezen: "We willen ervoor zorgen dat gebruikers van Python 2.x nog jarenlang ondersteund worden. Als je geen zin hebt in de transitie, of denkt dat het je nog een paar jaar gaat kosten, dan zit je in de tussentijd niet in een vacuüm."

Nieuw in Python 3.0
2to3 converter

Downloaden Python 3.0a1 (zodra beschikbaar)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-21T10:27:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.