Microsoft ontkent omkopen OpenXML-stemmers

euro

Microsoftmanager Jason Matusow weerspreekt de geruchten dat het Zweedse akkoord om OpenXML als ISO-standaard goed te keuren te danken is aan een omkopingsactie van een Zweedse werknemer.

Jason Matusow, senior director of intellectual property and interoperability, probeert in een weblog de geruchten te ontzenuwen als zou het zweedse ‘ja' voor de goedkeuring van Open Office XML (OOXML of kortweg OpenXML) te danken zijn aan een Zweedse werknemer die partners geld beloofde wanneer zij vóór OpenXML zouden stemmen.

Klas Hammar, een Zweedse business manager van Microsoft gaf eerder deze week het incident toe in reactie op een artikel in een Zweeds computerblad. De werknemer van de Zweedse vestiging van Microsoft beloofde via mail en telefoon Gold Partners extra marketingbudget wanneer zij vóór het Office Open XML-formaat zouden stemmen. Partners ontvingen een mail waarin zij ertoe werden aangezet om tijdens een bijeenkomst van het SIS (Swedish Standards Institute) te stemmen vóór OpenXML. De partners werd verteld dat ze "voorbereid moesten zijn om een paar argumenten te verstrekken voor hun keuze om ja te stemmen", maar dat Microsoft die argumenten zou verstrekken. In ruil voor deze steun beloofde de werknemer een marketingbedrage en "wat extra ondersteuning uit de middelen van Microsoft".

Microsoft ontkent het incident niet, maar zegt dat het aanbod is ingetrokken en dat Microsoft het incident zelf bij de SIS heeft opgebiecht. Volgens Hammar neemt Microsoft het kopen van stemmen absoluut niet in overweging.

Veel voorstemmers

Volgens non-profit organisatie Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) en een andere betrokkenen kwamen er echter op het laatste moment drieentwintig extra organisaties op de SIS-vergadering opdagen, die allen vóór OpenXML stemden. De uiteindelijk stemmingsuitslag bedroeg 25 stemmen vóór en 6 tegen OpenXML. Vier leden verlieten de vergadering.

Matusow schrijft dat de Zweedse werknemer slechts twee partners heeft benaderd, die bovendien binnen een uur al te horen kregen dat de informatie incorrect was. Er kwamen weliswaar op het laatste nippertje opeens veel extra organisaties op de SIS-vergadering opdagen, maar volgens Matusow zaten hier ook nee-stemmers tussen, die daartoe deels door IBM waren aangemoedigd.

NEN stemt niet

In Nederland verliep de stemming over OpenXML moeilijker. Het Nederlands Normalisatie Instituut NEN kon het niet eens worden over behandeling van OpenXML door standaardisatieorganisatie ISO en besloot zich van stemming te onthouden. Zie ook het artikel 'NEN stemt niet over OpenXML'.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Matusow ontkent ook niet dat MS hun partners vraagt om deel te nemen aan het standaardisatie proces. Hij ontkent wel dat MS daar voor zou willen betalen.
Dat zou ook niet nodig hoeven zijn, want het is in het belang van de betreffende bedrijven die vaak Office producten ondersteunen.
Overigens stemden 19 van de 23 nieuwe leden voor approval van Office open XML, 1 tegen (google) en 3 onthielden zich.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-31T10:10:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.