Managed hosting door True

SIS verklaart OpenXML-stemming ongeldig

Het Zweedse standaardeninstituut heeft besloten de recente stemming over OpenXML ongeldig te verklaren, na aanhoudende geruchten over het kopen van stemmen door een Zweedse Microsoft-werknemer.

Het Swedish Standards Institute (SIS) heeft de stemming over OpenXML ongeldig verklaard, omdat één organisatie twee stemmen zou hebben uitgebracht. Het instituut ontkent dat dit besluit iets te maken heeft met de recente omkooppogingen door een Zweedse werknemer van Microsoft.

Het SIS zal een nieuwe stemming organiseren. Het is echter niet zeker of de uitslag daarvan nog mee kan worden genomen door het ISO. Het is dus onzeker of Zweden een stem zal hebben in de internationale stemming over het al dan niet tot internationale ISO-standaard verheffen van OpenXML.

Jason Matusow, senior director of Intellectual Property and Interoperability, probeerde vorige week in een weblog de geruchten te ontzenuwen als zou het zweedse ‘ja' voor de goedkeuring van Open Office XML (OOXML of kortweg OpenXML) te danken zijn aan een Zweedse werknemer die partners geld beloofde wanneer zij vóór OpenXML zouden stemmen.

Klas Hammar, een Zweedse business manager van Microsoft, gaf vorige week het incident toe in reactie op een artikel in een Zweeds computerblad. De werknemer van de Zweedse vestiging van Microsoft beloofde via mail en telefoon Gold Partners extra marketingbudget wanneer zij vóór het Office Open XML-formaat zouden stemmen. Partners ontvingen een mail waarin zij ertoe werden aangezet om tijdens een bijeenkomst van het SIS (Swedish Standards Institute) te stemmen vóór OpenXML. De partners werd verteld dat ze 'voorbereid moesten zijn om een paar argumenten te verstrekken voor hun keuze om ja te stemmen', maar dat Microsoft die argumenten zou verstrekken. In ruil voor deze steun beloofde de werknemer een marketingbedrage en 'wat extra ondersteuning uit de middelen van Microsoft'.

Microsoft ontkent het incident niet, maar zegt dat het aanbod is ingetrokken en dat Microsoft het incident zelf bij de SIS heeft opgebiecht. Volgens Hammar neemt Microsoft het kopen van stemmen absoluut niet in overweging.

Veel voorstemmers

Volgens non-profitorganisatie Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) en een andere betrokkene kwamen er echter op het laatste moment drieëntwintig extra organisaties op de SIS-vergadering opdagen, die allen vóór OpenXML stemden. De uiteindelijk stemmingsuitslag bedroeg 25 stemmen vóór en 6 tegen OpenXML. Vier leden verlieten de vergadering.

Matusow schrijft dat de Zweedse werknemer slechts twee partners heeft benaderd, die bovendien binnen een uur al te horen kregen dat de informatie incorrect was. Er kwamen weliswaar op het laatste nippertje opeens veel extra organisaties op de SIS-vergadering opdagen, maar volgens Matusow zaten hier ook nee-stemmers tussen, die daartoe deels door IBM waren aangemoedigd.

NEN stemt niet

In Nederland verliep de stemming over OpenXML moeilijker. Het Nederlands Normalisatie Instituut NEN kon het niet eens worden over behandeling van OpenXML door standaardisatieorganisatie ISO en besloot zich van stemming te onthouden. Zie ook het artikel 'NEN stemt niet over OpenXML'.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-03T11:33:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.